Няколко важни въпроса, които ще ви помогнат да се защитите от коварния вирус, за който вече има потвърден случай у нас на 13-годишно момче, това е т.нар. калифорнийски грип, но все пак да успокоим, че заболеваемостта остава ниска за сезона, а очакваните много ниски температури – до -15,-20 градуса по Целзий, най-вероятно ще спомогнат за задържането разпространението на грипа.

Човечеството вече се е сблъсквало с тази зараза, последният път беше съвсем неотдавна – световната епидемия ни посети през 2009-та година.

Грипният щам А /H1N1/ е известен отдавна – от него е била предизвикана и епидемията от испански грип през 20-те години на 20 век, отнела живота на милиони хора в Европа.

А названието „свински“ вирусът получава през 1976-та година, когато с него се заразили войници от американската армия в Мексико, чието поделение било в близост до свиневъдна ферма, където и започвала поредната епидемия.

За прасетата, както и за хората, грипът е тежък, но не е смъртоносно заболяване. Хора загиват основно от усложнения.

Как се предава и какви са симптомите именно на свинския грип?

Предава се по въздушно-капков път, тоест ако разболял се до вас човек киха и кашля. В затворено помещение – кинотеатър частици от вируса могат да се разлетят в радиус 7-10 метра от техния източник, тоест от съответния болен човек.

Първите симптоми са:

• Внезапно начало – първите симптоми се появяват 12-15 часа след заразяването, за разлика от обикновената настинка или остра респираторна вирусна инфекция, чийто латентен период е с продължителност до 2 денонощия.

• Рязко повишаване на телесната температура – над 38-39 градуса. На фона на нея могат да се появят диария, колики в корема.

• Треска, миалгия – мускулни болки по цялото тяло;

• Отличителна особеност на свинския грип – главоболието е в областта на челото, възниква усещане за тежест над дъгите на веждите. При опит да се отворят очите максимално се появява слаба болка и тежест в краката.

Важно – ако настинало дете започне да се оплаква, че го боли глава. За децата в предучилищна възраст главоболието не е характерно, то това е сигнал веднага да се обърнете към лекар и дори да извикате спешна помощ.

• При възрастните хора, особено при хипертониците и болните от сърце се наблюдава затруднено дишане, избива студена пот на фона на повишена температура.

Това е важен сигнал, вашият близък не просто е настинал. При епидемия от свински грип при болните от сърце значително се повишава риска от развитие на белодробна емболия, до което се стига в резултат на прогресиращата на фона на инфекцията сърдечна недостатъчност.

• При развитие на заболяването се наблюдава затруднено дишане – невъзможност за дълбоко вдишване. Най-честите усложнения от грипа А /H1N1/- бързо протичащи пневмонии, най-често биват засегнати децата и ако се стигне до фатален край, той не е в резултат на грипния вирус.

Ако грипът е свински, то можем ли да се заразим от свинското месо или от сланината?

Такова инфектиране не е възможно. Така че можете да си похапвате сланина за здраве. Само не забравяйте за обичайните мерки за хигиена.

Защо има опасност епидемията от свински грип да се завърне?

Калифорнийският грип не е изчезвал никъде от 2009-та година, случаи на заболяването имаше ежегодно, но поради тяхната единичност и по-слабо изявеното протичане, през последните години не смяташе за опасен.

Но сега има опасност отново да възникне в епидемия, поради значителното покачване на заболеваемостта в Русия и най-вече в Украйна.