Съвременните обществени нрави допускат възможност за интимна близост между партньорите без наличие на чувства. Симпатията, приятното общуване, взаимното желание за близост са достатъчни аргументи за продължение на вечерта на усамотено място.

Физическият контакт вече се превърна единствено в източник на удоволствие. Според статистиката, целта със секса да се продължи рода се преследва все по-рядко.

Сексът без любов има следните предимства:

• Превъзходно емоционално разтоварване без ангажименти. Кариерата, житейските ситуации, личните убеждения могат да станат причина за подобен избор.

• Отличен вариант за собствено утвърждение;

• Възможност за изпитване на нови усещания, благодарение на другия партньор;

• Източник на удоволствие – неотменен компонент на пълноценния живот;

На този вид на партньорски отношения са присъщи и някои недостатъци:

1. Ограниченост на емоционалните проявления. Фактът на физическата близост оставя доста разнообразни чувства, което не е подходящо за всеки.
2. Сексът без любов убива приятелството. След интимен контакт е трудно за една жена да остане приятел с мъжа, с който е била, тъй като с нея я свързва нещо много повече.
3. Потребителски аспект – човекът, явяващ се обект на въжделение често може да преследва конкретни цели, често меркантилни, незаконни.
4. Непълната удовлетвореност – физическата наслада е само част от общото многообразие от човешки усещания. Липсата на емоционална основа води до това, че човек се чувства напълно удовлетворен от подобен интимен контакт.

На кого му е нужен секс без любов?

Съгласно социологическите проучвания младите хора са по-предразположени към близост без наличие на душевна привързаност.
Мъжете изпитват най-силните и най-наситените усещания, когато осъществят интимен контакт с дама, която познават много слабо.

Сексът без любов за мъжете е по-скоро норма. Обяснението е просто – те са полигамни по природа.
Жените обаче са зависими от емоционалната компонента на взаимоотношенията.

Но сред представителите и на 2-та пола се срещат личности, които възприемат подобен секс, като удовлетворение на основните потребности без и най-малко угризение на съвестта. Най-често до подобен способ за получаване на наслада прибягват:

• Юношите, стремящи да се получат опит, да опитат целият спектър от усещания;
• Младежите, притежаващи най-високи кариерни амбиции;
• Младите жени, търсещи спонсорство;
• Семейните хора, които не желаят да разрушат брака си, поради несъвместимост в интимен аспект.
• Хора в по-напреднала възраст, но загубили половинката си.

Може ли жената да бъде щастлива от секса без любов?

Подобни интимни контакти са по-скоро изключение. Повечето момичета израстват, слушайки приказки за прекрасни принцове и принцеси, за великото, чисто чувство, възникващо между тях, за щастливия съвместен живот в далечно царство.

Шаблонът за отношенията в зряла възраст е заложен. Безразборните плътски наслаждения с първото срещнато момче остават в повечето случаи обикновено еротична фантазия, която много рядко се превръща в реалност.

Дамите търсят душевна топлота, осъзнаване, увереност във верността на своят партньор.

Подобни убеждения също се формират и от тяхното възпитание. Девойките се учат от майките си да бъдат скромни, да уважават мъжете и да си изберат един от тях, а останалото се определя като разпуснатост.

Съвременно общество е по-лоялно. Жените имат право да избират своя партньор. Но постигането на пълноценно щастие в такива условия е трудно.

Секс без любов за мъжете – норма?

Статистиката дава положителен отговор. Мъжете са програмирани за множествени сексуални контакти.

Еволюцията, необходимостта да се разпространява генетичният материал, способ за удовлетворяване на завишения потенциал на естествените потребности, на инстинкта на мъжкия – всеки има собствени аргументи.

Но най-често причина за кратки сексуални връзки са:

• Страх от поемане на отговорност;
• Емоционална незрялост;
• Негативен отминал опит;
• Страх от пълно откриване пред любимата;