Тъмни петна на кожата могат да се формират при образуване на по-големи количества меланин. Известно е, че този пигмент придава цвят на очите, кожата и на косата.

В повечето случаи подобни симптоми не са причина за сериозно безпокойство. Но все пак това е повод да се запише час за преглед при личния лекар, който най-често дава направление за личния лекар. 

Какви са причините за поява на тъмни петна на кожата

Защо се появяват тъмни петна на кожата

Петна на кожата могат да се появят по многобройни причини – едни са свързани с влиянието на външната среда, други със заболявания и травми.

Влияние на слънцето

Кожата на някои хора е възможно по специфичен начин да реагира на ултравиолетовите лъчи, например, при посещение на солариум или от продължително излагане на слънце.

Най-вероятна е появата на такива петна на кожа, която е изложена на действието на слънцето: лице, ръце и длани.

Хормонални изменения

При бременност при много жени се появяват пигментни петна, което е свързано с хормонални промени.

По данни на Американската асоциация по дерматология, хормоналните изменения могат да станат причина за меланодермия – прекомерно отлагане на меланин на кожата.

Странични ефекти от лекарства

Прием на някои лекарства може да увеличи пигментацията на кожата, а също и да доведе до формиране на тъмни петна.

Най-често тези препарати са нестероидни противовъзпалителни, антибиотици от тетрациклиновата група, някои психотропни лекарства.

Възпалителни заболявания

Тъмни петна на кожата е възможно да се появят след прекарани възпалителни заболявания, например, поради екзема, псориазис, а също и след акне.

Не трябва да се забравя за изменения на цвета на кожата след травми, особено изгаряния, ухапвания от животни, насекоми. Но с течение на времето нормалният цвят се връща.

Диабет

При захарна болест е възможно да се формира т.нар. диабетна дермопатия, която се формира при упорито протичане на диабет. И поради това често симптомите се възприемат като старчески изменения на кожата.

Характерни симптоми

Цветът на петната, които се появяват на кожата, може да варира от светло до тъмнокафяв. Цветът до голяма степен зависи от тонуса на кожата, а също и от възрастта.

Също петната е възможно да варират по размер, да се появяват на всяка част от тялото.

Но най-често в тези области, в които кожата е изложена на въздействието на слънцето, а именно:

  • На лицето;
  • На раменете;
  • На дланите.

Възможно е да се проследят и други особености. Така например, ако петното не е особено тъмно, е възможно да изчезне за 6-12 месеца.

А ако е по-тъмно, то за неговото изчезване е възможно да са необходими години.

Как да се избавим от тъмните петна по кожата

Тъмните петна по кожата в някои случаи не изискват каквото и да е лечение, това е само естетичен дефект и може да е необходимо само козметично въздействие.

Дерматологът може да назначи различна козметика, процедура за изсветляване на тъмни петна, в някои случаи може да е необходимо тяхното премахване.

Най-ефективните методи на лечение се назначават от дерматолог, който се основава на състоянието и след изясняване на причините за поява на петна по кожата.

Лечение с лазер

Използват се няколко типа лазерно лечение. За премахване на тъмни петна най-често намира приложение импулсен лазер. Неговата светлина е насочена към меланина и способства за „разбиване” на тъмни петна.

Микродермабразио

Този метод предполага премахване на външния кожен слой с използване на специален препарат, оборудван с приставка за абразио.

Това лечение способства за образуване на нов колаген, което позволява да се намали размерът на петната и техните проявления.

Химически пилинг

Този метод предполага нанасяне на повърхността на кожата на специален разтвор, който способства за излющване на кожата, стимулира растежа на нови клетки.

Мерки за профилактика

За предотвратяване появата на тъмни петна на кожата се препоръчва използване на слънцезащитни средства, своевременна диагностика на кожни заболявания.

През лятото в периода от 10 до 16 часа не са желателни разходки на открито.