Навиците ни определят до голяма степен здравето и как се чувстваме. Но има и такива, които пряко се отразяват на кожата.

Грижата за най-големият ни орган следва да е от първостепенно значение, но и да не е така, не е задължително това да е проблем.

Състоянието на кожата до голяма степен зависи от това, което правим всеки ден.

Най-полезните навици за кожата 

1.Грижа за екрана на смартфона

При преждевременна поява на бръчки и възпаления, причината може да не е съвсем в това, че използвате неподходящ крем за лицето или гел за миене.

Виновник може да бъде собственият ни мобилен телефон. Учените смятат, че на екрана на това устройство се натрупват десетки пъти повече патогенни микроорганизми, отколкото на седалката на тоалетната.

При отчитане на факта колко пъти дневно го поднасяме към лицето и го притискаме към бузата, няма да е изненадващо кожата да се възпали и зачерви от него. 

Това се отнася и за тези, които имат навика постоянно да си пипат лицето с ръце, както и да се чешат по възглавничката на ухото.

Ако редовно почистваме екрана на смартфона с антибактериални кърпички, така можем да осигурим защита на кожата. Подходящ за тази цел е и спиртен тоник за лице.

2.Редовно миене на четките за грим

Грижата за четките и другите приспособления за нанасяне на грим също има голямо значение. При използването им се натрупват не само остатъци от козметични средства, но и мъртви кожни клетки, мастен секрет, което създава идеални условия за размножаване на бактерии.

При липса на редовно почистване всички тези патогени попадат на лицето, като предизвикват най-различни проблеми – акне, сърбеж, зачервяване.

Най-малкото, което трябва да направим, е редовно да почистваме четките за грим с антибактериални кърпички. Но е по-добре да ги мием с обикновен сапун или със шампоана за коса.

3.Промяна на хранителния режим

Кожата ни е отражение на всички протичащи в организма процеси. Ако нещо с нея не е наред, винаги може да се потърси лекарска помощ. Но всеки специалист ще ви каже какво важно значение има храненето.

Често дори леките изменения в храненето са недостатъчни, за да се избавим от някои дефекти и естетични несъвършенства.

Ако страдате от акне, следва да опитате да ограничите сладките и захарните изделия, тъй като захарта отдавна е доказан алерген в организма.

Затова всички, които имат навика да се борят със стреса, като си похапват бонбони и шоколад следва да потърсят по-полезна алтернатива.

А при суха кожа следва да помисли дали не страда организма от недостиг на мазнини? Това е по-характерно при строги диети и хранителни ограничения. При проблеми с теглото намаляването на мазното е полезно. 

Това правило обаче следва да се отнася само за наситените мазнини, а ненаситените, съдържащи се в изобилие в растителните храни, са полезни.

Те влизат в състава на секрета на мастните жлези и поддържат необходимите нива на влажност, като предпазват епидермиса от неблагоприятното влияние на околната среда.

4.Дозирано използване на пилинги и ексфолианти

Ексфолиантите и пилингите са за предпочитане, като твърде честото въздействие на високоабразивни частици може да травмира кожата, да стане причина за поява на рани, драскотини и микроскопични порязвания.

Затова не трябва да се злоупотребява с тях. Освен това при избор на такова средство е необходимо да се отчита типа кожа.

Така притежателките на сух епидермис е по-добре да изберат деликатен ексфолиант.

5.НЕ на грим преди фитнес

Всеки има своите навици и пристрастия – някои изобщо не признават декоративната козметика, а други не излизат от вкъщи без качествен многостепенен слой грим.

Във всеки случай фитнесът – това не е място да демонстрираме колко добре можем да се гримираме. 

И проблемът не е съвсем в това, че силният грим на подобно място не е уместен. А заради обилното поотделяне, кожата не може да диша, което може да влоши нейното състояние.

Затова дамите трябва да опитат да ограничат максимално грима преди ходене на фитнес, а тренировките да завършват с освежаващ душ.