На някои от нас може да ни се стори, че днес татуировки имат практически всички. А някога те са се смятали за задължителен атрибут на моряците, закоравелите престъпници и на каторжниците. Днес обаче се превърнаха в популярно украшение на тялото на много хора.

Разбира се, днес се  татуират не само стандартните котви, черепи или бойни кораби, но и някои емблеми на училища или университети, сложни келтски знаци и прочие уникални рисунки.

С помощта на татуировките хората намират прекрасен способ да откроят собственото си тяло от тълпата. Въпреки това малко от тях се замислят за опасностите, които може да крие в себе си татуировката. Но за всичко подред.

Татуировката – това са малки бразди, прекарвани през кожата, които впоследствие се запълват със специални оцветители. За начало на кожата с помощта на игла се прави рисунка и едва след мястото, през което е преминала иглата се запълва с боя.

Татуировката несъмнено много дълго може да се задържи на кожата, тъй като боята се въвежда не просто в епидермиса – да припомним, че това е външният слой на кожата, който постоянно регенерира и то в продължение на целия живот, а непосредствено в дермата – това е вторият значително по-дълбок слой на нашата кожа.

И освен това клетките на дермата са максимално устойчиви и поради това татуировката може да бъде толкова дълготрайна и дори да остане до края на живота на човек.

Когато пожелаете да си направите татуировка има и още едно изключително важно нещо, за което следва да се замислите – това разбира се е безопасността при нейната изработка.

Въпреки че татуировката винаги изглежда по-добре от една обикновена рана, всъщност тя се явява именно такава – открита рана. Както и при всяко порязване, убождане или други увреждания на целостта на кожната повърхност, съществува значителен риск от заразяване с опасно заболяване.

Преди да си направите татуировка е изключително важно да се убедите, че имате ваксини срещу хепатит, срещу тетанус и прочие опасни заболявания. Следва да помислите и за това къде ще можете да потърсите спешно медицинска помощ в случай на необходимост.

Основните признаци на заразяване чрез татуировка са прекомерно почервеняване, а също и повишена чувствителност около отново направена татуировка, възможно продължително кръвотечение, поява на гной, възможно дълго кръвотечение или изменение на цвета на кожата непосредствено около татуса.

Освен това според последните научни изследвания боята, която е прието да се използва за направата на татуировки, може да съдържа в себе си токсични елементи от типа на арсена, които впоследствие е възможно да предизвикат рак на кожата.

Особено опасна е боята със син цвят с алуминий и кобалт. А пък червената боя има в себе си следи от живачен сулфид, който едва ли би бил полезен за организма на който и да е човек. В някои други цветове на боите за татуировки има олово, и кадмий, такива елементи като хром, никел или титан и прочие тежки метали.

И в допълнение - преди да решите да си направите татуировка е много важно да се убедите, че салонът, където смятате да я направите, е достатъчно безопасен и чист и че оборудването, което се използва там е за еднократна употреба, това се отнася за ръкавиците, иглите и маските.