Бързите диети са примамлива идея за тези, които търсят начин как бързо да отслабнат с 5 килограма. На пръв поглед изглежда, че е достатъчно да се помъчим за седмица две и след това кантарът да покаже желаният резултат.

Но колко са ефективни и безопасни диетите за бързо отслабване?

Истината за бързите диети

Съществуват множество варианти на диети за бързо отслабване. Едни включват различни храни, други са основани на прием само на една храна в продължение на седмица. Смисълът от бързите диети се свежда до рязко намаляване на дневния калориен прием в сравнение с обичайното хранене.

Повечето от тези диети обещават да ви отърват от 3-5 килограма седмично. Но не трябва да се подлъгваме – изгарянето на толкова мазнини за толкова кратък срок е нереално. Но всъщност такова бързо отслабване за седмица е обусловено от това, че организмът губи течност.

Бързите диети имат своите предимства. Но борбата с наднорменото тегло единствено по този начин навярно ще доведе до здравословни проблеми.

Полза от диетите за бързо отслабване

Кратките диети помагат на отслабващия човек да се научи на самодисциплина в борбата с наднорменото тегло. Това е способ за пренастройване на съзнанието върху ограничения хранителен режим.

По време на спазването на бързата диета от организма се извежда излишната вода, което е важно, ако сте предразположени към отоци. Но най-важното е, че дори и краткосрочното ограничаване на храненето ще ви позволи да намалите талията си с няколко сантиметра и да влезете в любимата си рокля или джинси.

Важно е да се отбележи, че да свалите 5 килограма не е необходимо да спазвате диета. Достатъчно е месец здравословно хранене и разумна физкултура, теглото ви да се завърне към нормата.

В какво се крие опасността на бързите диети?

Бързото отслабване за седмица за сметка на загуба на вода при рязко намаляване на въглехидратите и белтъците в храненето може да доведе до обезводняване, нарушаване на баланса на водата и на солите. А процесите на стареене на клетките се ускоряват.

Загубата на течности е свързана с увисване на кожата, влошаване на състоянието на косата. Тези последствия могат да не се проявят веднага, а известно време след бързото отслабване.

Рязката промяна на хранителния режим може да стане причина за нарушаване на храносмилането – запек, диарии.

Справянето с натрупаните мазнини е невъзможно за седмица, затова пък мускулната маса се разгражда по-бързо. В резултат организмът отслабва значително.

Слабостта по време на бързото отслабване за седмица възниква на фона на хипогликемия и ниско кръвно налягане, които се предизвикват от недостатъчния прием на калории.

Бързото отслабване с 5 килограма с помощта на такива диети е възможно, но се пригответе свалените килограми бързо да се върнат обратно. А често и отгоре. Тъй като след стреса, който е изпитал вашият организъм обмяната на веществата се забавя.

А това означава, че след лекото отслабване с диета тялото ви ще започне скоропостижно да събира вода и килограмите да се увеличават.

Диетата за отслабване може да се превърне може да се превърне в старт за преход към нова система на хранене. Но ако мечтаете бързо да отслабнете с 5 килограма без вреда за здравето, за 1 седмица проблем със здравето ви няма да възникне.