Тревожни заглавия се появиха миналия месец в западните медии, в които се посочваше, че приемът на големи дози витамин С под формата на хранителна добавка може да изложи мъжете на повишен риск от рак на простата.

Но това ли са наистина последните научни констатации.

В публикациите в западните медии се поддържа, че при хората, които приемат високи дози витамини под формата на хранителни добавки е възможно увеличаване на риска смъртоносен рак на простатата с близо 30%.

Но не се обръща внимание на по-широкия контекст на изследването в полза на предположението, което да грабне вниманието на читателите.

Всъщност изследването е част от по-голямо и постоянно клинично проучване, по време на което са наблюдавани около 48 000 души от 1986 г. насам.

Неговата цел е установяването на механизма, по който начинът на живот и хранителният режим, могат да повлияят върху прогресията на рака на простатата.

Изследването, проведено от учени от Харвардския университет и висшето учебно заведение в Осло, се съсредоточава върху антиоксидантния прием /не само на витамин С/ от различни източници и имаше за цел да се оцени какво е въздействието на общия антиоксидантен прием на мъжете върху развитието на рака на простатата.

В това изследване най-големите източници на антиоксиданти в храната на участниците са: кафето /28%/, плодове и зеленчуци /23%/ и хранителни добавки /23%/.

При оценка на резултатите от проучването учените установяват, че приемът на голямо количество антиоксиданти осигурява слабо предпазно действие от рак на простатата при сравнение на данните на участниците със среден антиоксидантен прием.

Но авторите на изследването заключават, че като цяло приемът на антиоксиданти не оказва почти никакво влияние върху възникването и прогресията на рака на простатата.

Въпреки това някои антиоксиданти въздействат и в двете посоки.

Добра новина за мъжете, които пият кафе

Например, приемът на по-големи дози антиоксиданти от средните намалява риска от възникването на всякакъв вид рак на простатата с около 9% и на напреднал рак на простатата с около 19%.

Учените, обаче отбелязват, че в по-голямата си част това протективно въздействие се дължи на приемът на кафе от мъжете.

При мъжете, чиито основен източник на антиоксиданти са хранителни добавки, обаче се установява увеличаване на риска с 15% и съответно 28% от диагностициране на агресивен и смъртоносен рак на простатата.

Според авторите на изследването защитното действие на кафето е вероятно свързано със специфични антиоксиданти, съдържащи се в него, неантиоксидантни съединения или друго неустановено негово въздействие.

Сдруги думи, учените не са наясно как се осъществява протективният ефект на кофеиновата напитка.

Предишни изследвания в рамките на голямото клинично проучване също показват, че за мъжете, които консумират по 6 или повече кафета на ден съществува 18% по-нисък относителен риск от развитието на рак на простата в сравнение с мъжете, които не пият изобщо кофеиновата напитка.

Особено силно протективното действие на кафето се наблюдава по отношение на смъртоносния рак на простата. За мъжете, които пият повече от 6 чаши от кофеиновата напитка дневно, съществува 60% по-нисък относителен риск от развитие на тежкото заболяване.

Кафето съдържа много биологично активни съединения, като кофеин и фенолни киселини. Продължителното пиене на кафе способства за подобряване на глюкозния метаболизъм и за инсулиновата секреция, като тези констатации се базират на проведени изследвания върху хора и животни.