Увлечението по селфито, как и по любовта, са характерни за всички възрасти – от 10-годишните деца до пенсионерите.

Но имено тийнейджърите и младежите са заклетите любители на селфито, които са готови много да рискуват, за да си направят незабравимия автопортрет и да го публикуват в социалните мрежи. Как родителите да не допуснат да се случи беда?

Кой би могъл да предположи, че думата „селфи“ /от англ. Self – сам, себе си/ е използвана в нейния съвременен смисъл в един австралийски форум, ще придобие такава значимост в юношеската и младежката субкултура?

Впрочем, не само в младежката – дори Папа Франциск Римски публикувал за своята 60-милионна интернет аудитория собствени автопортрет. Друг напълно сериозен възрастен – американският астронавт Едуин Олдрин публикувал своя снимка в открития космос. Дори и българския премиер преди няколко години показа своето увлечение по това модерно достижение.

Между впрочем селфито далеч не е безобидна забава.Така например с него се свързва увеличаването на случаите на въшки след юношите. Според експертите съвместните фотосесии, по време на които цяла група тийнейджъри се докосват един в друг с главите способства за предаването на паразитите.

Тази теория се потвърждава и от американски специалисти. Например, дерматологът от Калифорния Мери Макуилън забелязала огромно разпространение на въшки сред юношите, тъй като те се прилепват един към друг с глави всеки ден, за да се фотографират на мобилния телефон.

Лекарите говорят и за друг проблем, свързан със селфитата – повишения брой случаи на травматизъм при използването на пръчките моноподи.

Но всички това бледнее в сравнение с тези истории, които непрекъснато се случват с тийнейджърите любители на екстремното селфи. Тъй като дори и космонавтът, фотографиращ себе си в открития космос, рискува значително по-малко, отколкото подрастващия, балансиращ по железопътната линия, по която същевременно идва влак.

Ако родителите обърнат внимание, че тяхното дете прекалява с автопортретите. Какво трябва да направят по-нататък?

Най-радикалните психиатри наричат прекомерното увлечение по селфитата селфимания, причислявайки я към сериозните психични разстройства. Психолозите често трактуват този моден феномен като интернет самовлюбване или мрежов ексхибиционизъм.

За щастие, на повечето от юношите селфиманиаци ще е напълно достатъчно малко да им се помогне. Ето какво съветват психолозите родителите, сблъскали се с това увлечение на своето дете.

1. Замислете за това, достатъчно ли време отделяте на собствената си рожба. Много често детето компенсира болезненият недостатък на внимание в семейството си със седенето в социалните мрежи, онлайн игри, а сега и като снима себе си.

2. Поговорете с детето си, има ли то истински приятели „в реалността“. Тъй като правейки селфита и получавайки лайкове за тях, е много лесно да си създаде представа, че не е само и е популярно. Но ако с него се случи нещастие, най-добрият му приятел в мрежата, едва ли ще го посети в болницата, този факт също трябва да бъде изтъкнат пред детето.

3. Възможно е вашето дете да бъде потопено твърде много в света на своите фантазии. Особено присъщо е за юношите, увлечени по различните игри или книжки в стил фентъзи. В този случай е добре възрастен да обясни на детето, че само в измисления свят на играта той може да бъде възкресен с помощта на вълшебен еликсир или да му се подарят десетки животи.