Както е известно, марихуаната /канабисът/ е психоактивно вещество, което се получава от коноп. Ако говорим за използването на марихуана в медицината, то тогава следва да се отбележи, че е била използвана в Древна Индия като обезболяващо, против спазми и като средство против повръщане.

Но в съвременната медицина марихуаната се използва не толкова отдавна, тъй като има изследвания, които потвърждават ефективността на това лекарствено средство, но има и други, които я опровергават.

Неотдавна едно от изследванията показало, че няма никакви категорични доказателства за ефективността на използването на марихуаната в медицината. Затова експертите смятат, че не си струва да бързаме с използването на марихуаната в медицинската практика.

Поне докато се натрупат достатъчно доказателства за нейната ефективност.

Канабиноидите могат да бъдат ефективни за лечение на някои заболявания

Няколко американска щата вече легализираха марихуаната за медицинско използване. Въпреки това ново изследване, резултатите от което бяха публикувани през юни 2015 година в научното издание «JAMA», повдигна някои въпроси по повод качеството на доказателствата, които потвърждават ефективността на този препарат за лечение на определени заболявания.

Интернет изданието Medical News Today разказва, че към ден днешен 23 американски щата и Вашингтон, окръг Колумбия, вече са легализирали марихуаната за медицинско използване и още 7 страни очакват съответното законодателно решение.

Въпреки че Управлението по контрол и качество на хранителните продукти и лекарствени препарати на САЩ – FDA, не е одобрило марихуаната като лекарствено средство, изследванията, провеждащи се с цел изучаване на активните съединения, които се съдържат в това растение, известни като канабиноиди, доведоха до утвърждаването на 2 препарата – Дронабинол и Набилон.

Тези лекарствени препарати съдържат основен канабиноид марихуана делта 9-тетрахидроканабинол.

И двата препарата се използват за лечение на гадене и повръщане, предизвиквани от химиотерапия при пациенти, на които не са помогнали други медикаментозни средства. „Дронабинол“ също се използва за лечение на неконтролирана загуба на телесна маса и загуба на апетит при хора, които живеят с ХИВ/СПИН.

Предходни научни изследвания показват, че канабиноидите също могат да помогнат и в лечението на хронична болка при терапия при синдром на Турет, при лечение на сънни разстройства и някои други медицински състояния.

Но учените, които провеждали последното изследване - Пени Ф. Уайтинг (Penny F.Whiting), доктор по философия в Университета на Бристол (University of Bristol) във Великобритания, отбелязват, че макар и марихуаната да се използва за медицински цели в САЩ и в някои други държави, ефективността на това средство досега не е напълно изяснена.

Малко са доказателствата, потвърждаващи ефективността на канабиноидите за медицинско използване

Отчитайки всички гореизложени факти, доктор Уайтинг и нейните колеги провели обзор на 79 рандомизирани клинични изследвания, в които взели участие 6462 доброволци. Във всички тези изследвания се оценявала ефективността на канабиноидите за лечение на някои симптоми на много медицински състояния.

Въпреки че болшинството изследвания показват, че канабиноидите могат успешно да повлияят симптомите на определени заболявания, въпреки това учените са установили, че резултатите от тези научни трудове не са били статистически значими.

Когато става дума за използването на канабиноидите по време на лечение на безпричинната загуба на тегло с ХИВ/СПИН за лечение на гадене и повръщане след химиотерапия, а също за лечение на нарушения на съня и синдром на Турет, учените са установили, че доказателствата, показващи ефективността на основните съединения на марихуаната, са били с много ниско качество.