Започнали са да ви безпокоят киселини, метеоризъм, запек? Тогава е дошло времето да изключите от храните, нарушаващи храносмилането.

Подуването на корема, оригването, повишеното образуване на газове – тези и други неприятни симптоми сигнализират за нарушения в работата на храносмилателната система.

Много хора се замислят за този проблем, когато той вече съществено нарушава качеството на живота им – появяват се силни болки в корема, гадене, повръщане, диария или продължителен запек.

Ако едва на този етап човек се обърне за помощ към лекари, то тогава започва дълъг и труден процес на лечение.

Между впрочем такова развитие на събитията може и да не се допусне, ако се изключи или ограничи в хранителния режим продуктите, нарушаващи храносмилането.

1. Мазни и печени ястия

Тези блюда и храни са голям удар по черния дроб, жлъчния мехур и по храносмилателния процес. След тяхната употреба продължително време се усеща тежест в корема. Мазнините забавят секрецията на жлъчния сок, който е нужен за нормалния процес на храносмилане.

2. Газирани напитки

Могат да доведат до подуване на корема и разстройство на стомаха. Ако като заместител на захар в тях се използват заместители на захар, то такива напитки могат да предизвикат слабителен ефект.

3. Транс мазнини

Продуктите, които ги съдържат, блокират работата на храносмилателните ензими, които отключват механизма на нормалното усвояване на храната.

Това се проявява с тежест в корема и поява на умора без интензивни физически натоварвания. Ако храни, които съдържат транс мазнини се употребяват редовно, започват метаболитни нарушения и свързаните с тях заболявания.

Към храните с транс мазнини се отнасят майонези, маргарин, бисквитите, произведени въз основа на него, кетчуп, т.нар. бързо приготвени храни – дюнери, сандвичи, бургери, тостери, полуфабрикати, чипсове.

4. Кафе

Стимулира не само нервната, но и храносмилателната система. Това е обусловено не само от кофеина, но и съдържащите се в напитката хлорогенови киселини.

Кафето повишава киселинността на стомаха, предизвиква киселини и раздразнение на лигавицата на този орган. Това на свой ред води до прекомерно образуване на солна киселина, която също въздейства на стомашната мукозна мембрана.

Особено вредно е тази напитка да се пие на гладно, тъй като солната киселина, започва да смила тъканите на стомаха, предизвиквайки развитие на гастрит. Още по-лошо е, ако кафето е разтворимо.

5. Алкохол

Алкохолните напитки разхлабват сфинктера на хранопровода и предизвикват киселини.

Също алкохола дразни стомаха и влияе на функцията на редица ензими, което препятства нормалното усвояване на хранителните вещества.

Следните продукти не могат да се определят като вредни за храносмилането.

Напротив те имат редица положителни свойства и са богати на полезни вещества. Въпреки това при някои хора употребата им може да предизвика дискомфорт.

6. Подправки

Храните с подправки, както и пикантните, усилват отделянето на стомашния сок. При някои хора това може да доведе до раздразнение на лигавицата на хранопровода.

Често подправките и ястията с тях са причина за киселини и болки в корема. Затова трябва да се употребяват умерено и внимателно.

7. Храни, предизвикващи механично дразнене на стомаха

Ряпата, фасула, гроздето, грах с кожата, боровинките, пълнозърнестия хляб и други храни, богати на груби растителни влакна, като цяло полезни за здравето.

Но прекомерната им употреба води до механично дразнене на стомашната лигавица. Същото се отнася и за готовите храни, за чието приготвяне са използвани хрущяли, кожа от птица или риба, жилесто месо.

Скоро ще узнаете и кои са останалите храни, нарушаващи храносмилането.