Вероятно се е случвало на всички хора поне веднъж да прекалят с алкохола и да се събудят със силно главоболие или гадене. Махмурлукът измъчва човечеството от хиляди години, всъщност данни за него са открити дори в древен Египет. Въпреки дългата история на махмурлука, точните причини за появата му все още се анализират.

Според д-р Робърт Суифт, професор по психиатрия и човешкото поведение в университета „Браун“, който се занимава с изследване на алкохолизма: „Махмурлукът може да бъде резултат от употреба на алкохол или следствие от начина, по който тялото го абсорбира.“

„Но във всеки случай, махмурлукът е ясна индикация, че не сте направили нещо умно“, казва Джеймс Шейфър, антрополог в „Юниън Колидж“, който провежда изследвания, свързани с алкохолния метаболизъм. Според него: „Това е предупредителен сигнал.“

Много хора смятат тези сигнали за безобидни, но има редица фактори, които не са придобили медийна популярност.

Тютюнопушенето може да направи махмурлука по-силен

Според проучване през 2005 г., публикувано в медицински вестник за алкохолна зависимост: „Цигарите могат да повишат страничните ефекти от алкохола.“ В изследването са участвали студенти, които са консумирали алкохол и са пушили през нощта. Според резултатите тези, които пушат през нощта имат по-силен махмурлук на следващия ден.

Махмурлукът е скъп

Докато махмурлукът със сигурност оказва влияние върху хората, може да повлияе и на икономиката. Според проучване през 2000 г., публикувано в аналите на вестник „Internal Medicine“ разходите от махмурлука възлизат на 148 милиарда $ годишно.

В действителност, въпреки че съдържанието на алкохол в кръвта се пречиства, научните изследвания показват, че когато работниците имат махмурлук се повишава опасността от инциденти и наранявания. При по-тежките симптоми на махмурлук се наблюдават неврокогнитивни дефицити, ограничено време за реакция, слаба памет и липса на концентрация.

Алкохолните напитки с по-тъмен цвят предизвикват по-тежки симптоми

По-тъмните нюанси на напитките като бърбън, червено вино или ром често могат да бъдат причина за силен махмурлук, благодарение на високата концентрация на съединения, наречени конгенери. Тези странични продукти от ферментацията се метаболизират от тялото във формалдехид (силно токсично вещество, което може да допринесе за тежките симптоми на махмурлук сутрин).

В защита на тази теза е проведено проучване, което сравнява състоянието на хората след употреба на бърбън и водката. Резултатите показват, че хората, които са консумирали бърбън са се чувствали по-зле през следващия ден.

Според Джеймс Шейфър: „Много по-добре е да консумирате няколко чаши водка в сравнение с голяма чаша ром. Колкото по-тъмен и наситен цвят има напитката, толкова повече конгенери съдържа.“

Генетиката също оказва влияние

Симптомите на махмурлука са тясно свързани с ефективния начин, по който тялото разгражда алкохола и неговите странични продукти. Някои гени са пряко отговорни за ключови ензими като алдехид дехидрогеназа, които разграждат токсичния алкохол във вторичен продукт - ацеталдехид.

Според статия в Международното списание за изследване на околната среда и общественото здраве голям процент от азиатците не разполагат с достатъчно количество от този ензим и това е причина за силен отрицателен отговор на алкохола.

Джеймс Шейфър, обаче казва: „От другата страна проучванията със сигурност са установили, че около 25 до 30% от азиатското население не получава или има слаби симптоми на махмурлук, което вероятно се дължи на ефективен метаболизъм.“