Ендокринните нарушители представляват специфични химически вещества, които се наместват в развитието и размножаването на човека и могат да предизвикат сериозни неврологични и имунните системни увреждания на организма.

На темата за влиянието на тези разрушители върху живота на човека беше посветен доклад на Световната здравна организация през 2013-та година, в който бяха представени доказателства за въздействието на ендокринните химически вещества върху увеличаване на заболеваемосттаот патологии на нервната система, от ендокринни дисбаланси, нарушения на имунната система и онкологични заболявания.

Нарушенията в организма се осъществяват, тъй като тези химически вещества имитират хормоните на човешкото тяло, сред които – женският полов хормон естроген, мъжкият андроген, а също и хормоните на щитовидната жлеза.

Ендокринните химически вещества могат да блокират хормоналните сигнали в нашето тяло или да пречат на хормоните и рецепторите да изпълняват своите функции.

Къде се съдържат в най-големи количества тези разрушители?

1. Средства за лична хигиена

Шампоаните, кондиционерите, овлажняващите кремове, козметиката и другите средства за лична хигиена често съдържат ендокринни разрушители, сред които са и фталатите. Те представляват група химически вещества, предизвикващ у мъжките индивиди много от признаците на женския организъм.

2. Питейна вода

Може да бъде замърсена с атразин, перхлорат и арсен, които могат да нарушат ендокринната система. Филтрирането на водата за пиене и направата на душовете с използването на висококачествени системи, могат да ви помогнат да защитите вас и вашето семейство.

3. Консерви

При анализ на 252 марки консерви в САЩ било установено, че 78 марки продължават да използват до сега бисфенол А в своята продукция. Вече е отдавна известно, че бисфенол А е свързан с редица здравословни проблеми, особено при бременните жени, при плода и децата в ранна възраст, но и при възрастните, предизвиквайки следните заболявания:

• Структурни увреждания на мозъка;
• Изменения в сексуалното поведение;
• Хиперактивност, повишение на агресивността и влошаване на успеха;
• Ранно полово съзряване, стимулация на развитието на млечните жлези, нарушаване на репродуктивните цикли, дисфункция на яйчниците, безплодие;

4. Плодове, зеленчуци, отглеждани с използването на пестициди

Пестицидите, хербицидите, промишлените отпадни води могат да попаднат вътре в плодовете и зеленчуците и автоматично попадат вътре в човешкия организъм.

5. Месо от животни, птици и млечни продукти

Месото от животни, отгледани по технологията на хранене с концентрирани фуражи, също обикновено съдържат антибиотици, хормони и други промишлени химикали, които могат да нарушат ендокринната система.

6. Риба

Морските дарове, замърсени с високи нива на живак и други тежки метали, е опасно да се употребяват като храна, защото тези метали също нарушават хормоналния баланс на човешкия организъм.

7. Кухненски съдове

Пластмасовите контейнери и съдове с незалепващо покритие са разпространени в много страни по света, но и крият в себе си друг тип опасности.

8. Почистващи средства

Различните почистващи вещества, използвани за почистване на подовете, тоалетните, печките, прозорците, обикновено съдържат химикали, които могат да предизвикат повишено отделяне на хормони.

9. Канцеларските материали

Принтер касетите, тонерите за различните печатащи апарати са широко разпространени в офисна среда и имат друг общ източник на ендокринни разрушаващи вещества.

10. Ленти за касови апарати

Термичната хартия, от която се произвеждат касовите ленти, имат покритие, което се оцветява в черен цвят при прилагане на топлина /принтерът в касовия апарат нагрява хартията, позволявайки печатането на букви и цифри/.