Слънцето и особено, когато същевременно духа и морски бриз може да се окаже много болезнено. Слънчевите изгаряния могат да развалят всяка „петзвездна почивка“ - те възпрепятстват заспиването, предизвикват болезнени усещания при съприкосновение с дрехи.

Какво да правим, ако не сме обърнали внимание, че сме прекалили със слънчевите бани и сме изгорили кожата си на слънце? Как да облекчим болката и да намалим раздразнението?

• Вземете си хладен душ или вана. Не използвайте сапун или душ гел, тъй като допълнително изсушават кожата.

• Алое – незаменимо средство при слънчеви изгаряния. То успокоява и охлажда кожата, спомага за намаляване на болката и раздразнението. Алоето съдържа редица активни съставки, полезни за заздравяване на раните, за намаляване на подуванията, на възпаленията, на сърбежа.

Препоръчително е да нанесете на изгорения участък от кожата пресен изцеден сок от алое, но по разбираеми причини, невинаги е възможно да направите това.

Затова на помощ ще ви дойде маслото от алое – по курортите то се предлага почти във всички аптеки и магазини за козметика, всякакви козметични кремове, произведени от него, а също и мокри кърпички, в които то е пропито.

Но през нощта след слънчевото изгаряне е препоръчително да направите компрес. Подобни свойства притежават ментолът и ментата, въпреки че те повече спомагат за намаляване на болката, отколкото да лекуват, но мигновено охлаждат кожата и осигуряват облекчение.

• Таблетки и мехлеми – в някои случаи е препоръчителен приемът на антихистамини. Но преди това е необходима консултация с лекар и известно време след приема на препарата не е желателно изобщо да се излиза на слънце. Ако зачервяването предизвиква болезнени усещания – можете да използвате спрейове против изгаряне.

• Ако изгарянето е леко, то болката ще се облекчи чрез прилагане на изгореното място на нещо студено – пакетчета с лед и не само.

• Също при леко изгаряне е подходящ и зехтинът. Просто го нанесете на изгорената кожа и след това отново, когато попие.

• Не забравяйте и бабиният метод – сметана или кисело мляко. Белтъчините, съдържащи се в млечните продукти образуват защитен слой върху кожата, препятстващ изпаряването на влагата от нея.

Ако вие сте изгорели на екзотичен курорт, където е трудно да се намери сметана, използвайте кисело мляко, още повече, че то е на сравнително по-приемлива цена. Но такава маска може да бъде нанасяна само върху чиста кожа, тъй като може да се окаже благоприятна среда за инфекции.

• Добре охлаждат и успокояват раздразнената кожа резените на суров картоф и краставица или кашата от тях. По-същия начин действат и охладените използвани пакетчета чай. В спасение може да се превърне и киселото зеле.

• Хладна отвара от лайка може да се прецеди през марля и да се правят компреси.

• Ако изгореният участък от кожата е голям, си направете вана, добавяйки във водата сода за хляб или лайка, лавандула, евкалипт или невен.

• Пийте много течности, особено зелен чай, сок от нар, охладени плодови сокове, вода. На вашия организъм са му много необходими в такъв момент, тъй като кожата е най-големият наш орган.

Не трябва!

1. Да използвате средства на спиртна основа, тъй като още по-силно изсушават и дразнят изгорялата на слънце кожа;
2. Да мажете засегнатите зони с кремове и мазила;
3. По възможност да излизате на слънце, докато изгарянето не премине.