Принципи за правилна грижа за краката

1. Удобството на първо място

Основният принцип за запазване и поддържане на красотата на краката се състои в това, че обувките винаги трябва да бъдат максимално удобни. Когато избирате обувки вземайте предвид материала, от който са произведени, размера и сезона, в който смятате да ги носите.

Не допускайте вашите крака да замръзват или да се изпотяват, поради горещото време и нищо не трябва да ви причинява дискомфорт при ходене. Обувките от естествени материали позволяват на кожата на краката да диша, като по този начин се ограничават негативните последствия от продължителното ходене с обувки.

Неудобните обувки могат да станат причина за образуването на рани и мазоли, а също и за врастването на нокти. Освен това неправилно избраните обувки е много вероятно да предизвикат разрастване на костите на стъпалото и в резултат на това да развиете деформация на гръбначния стълб.

2. Ежедневни хигиенни процедури

Въпреки че сте постоянно уморени и вечно заети, е необходимо да си създадете навик за ежедневна хигиенна грижа за краката. Можете да съвместите миенето на краката с лек масаж както на стъпалата, така и на коленете.

След миене внимателно подсушавайте кожата, особено между пръстите на краката. А ако имате грапава или лющеща се кожа по краката, тогава е препоръчително да мажете тези зони с ланолинов крем. Ежедневният душ на краката ще бъде изключително полезен за здравето на целия ваш организъм.

3. Редовна грижа

За профилактика на микотични /гъбични/ заболявания и деформации на нокътните пластини си правете педикюр при професионалист, макар че при дължимото усърдие и умение ще успеете и самостоятелно да се погрижите за своите нокти и кожа на стъпалата.

През зимата е препоръчително педикюр да се прави не по-рядко от веднъж месечно, а през лятото 2-3 пъти месечно.

Освен педикюр през лятото е необходимо да правите питателни, тонизиращи и отпускащи вани за краката не по-рядко от веднъж месечно.

4. „Уикенд“ за краката

Когато сте на море или сред природата извън града или на вилата през топлото време от годината, ходете, колкото е възможно по-често, боси. Песъчливите и дори каменните плажове ще послужат на вашите крака като отлично средство за пилинг и за отличен масаж.

А слънцето и чистият въздух освежават кожата на краката и ѝ осигуряват витамини.

5. Физически упражнения

Редовно правете гимнастика за краката. Не е задължително да принуждавате себе си в определено време да правите цял комплекс от упражнения.

Когато ви остане малко свободно време и имате желание, можете да правите най-елементарни упражнения като например изправяне на пръсти и на пети, въртене на стъпалата в кръг, хващане на предмет с пръстите на краката, клякания, „въртене на педали“ в легнало положение – при това упражнение краката са във въздуха и ги движите така сякаш карате колело.

6. Естетическа грижа

Ако говорим за естествена красота – не ни е необходима грижа от гледна точка на естетиката. Но в съвременния свят стандартите за красота изискват редовно премахване на космите, затова дори най-красивите крака, покрити с косми, изглеждат ужасно неестетично и в повечето случаи предизвикват смесени чувства и недоумение.

Народни методи

За да отървете от пукнатините по ходилата, ще ви помогне инфузията от коприва. Накиснете 2 супени лъжици смелени листа от коприва в литър вода и оставете да престои за няколко часа. Направете си вана за краката с получената инфузия в продължение на 10 минути и след това направете лек масаж.