Червеният ориз е може би един от най-полезните видове ориз.
В Древен Китай е бил достъпен само за членовете на императорските семейства, използвали са го дори като награда на отличилите се войни – за специални заслуги.
В онези времена оризът от този вид е бил забранен.
Днес у нас не е толкова популярен както обикновеният бял ориз, което е абсолютно неоправдано.
Нерафинираните зърна на червения и по-точно на червено-кафявия цвят са незаменими в здравословното хранене и отслабване.
Това е ценен източник на белтък, антиоксиданти, витамини и други важни вещества.
Всичко за състава, ценността на червения ориз като хранителен продукт
Интересно е, че днес за храна се използва не само дивият червен ориз, но и т.нар. ферментирал ориз с червен цвят, който наричат още дрождовиден.
Този продукт се произвежда по специален начин на ферментация на обикновен ориз със специални гъбични култури.
Използва се за различни цели – хранене, лечение, производство на храни и т.н.
Но когато се говори за полезен червен ориз, става дума за дивата култура.
При рафиниране от него се получава обикновен бял ориз.
Червено-кафявият ориз притежава приятен вкус на ядка.
След приготвяне придобива аромат на ръжен хляб.
Червеният ориз много добре се съчетава със зеленчуци, месо, затова може да се използва като полезна алтернатива на белия ориз.
Високата хранителна стойност на този вид ориз се обезпечава с минималната обработка на зърната, което позволява запазване на пълния списък с аминокиселини, витамини, минерали.
Червеният ориз съдържа 8 незаменими аминокиселини, белтъчини, които се усвояват много добре от организма. Източник е още и на тиамин, желязо, калций, рибофлавин.
В червения ориз се съдържа и малко сол, която е препоръчителна за хора с бъбречни заболявания, на сърдечно-съдовата система.
Червеният ориз задължително трябва да присъства на трапезата на хора, които страдат от алергии, непоносимост към глутен, тъй като не съдържа този белтък.
Освен това се смята за безопасен за здравето и няма каквито и да е противопоказания за употреба.
Разбира се, освен индивидуална непоносимост.
Полезни свойства на червения ориз за здравето
Качественият червен ориз трябва да е задължителна част от всеки един здравословен хранителен режим.
Благодарение на уникалния си състав влияе благотворно на целия човешки организъм:
1. Нормализира функцията на ендокринната система;
2. Стимулира имунитета;
3. Намалява риска от развитие на онкологични заболявания;
4. Профилактика и лечение на анемия;
5. Укрепва нервната система;
6. Намалява на риска от появата на сърдечно-съдови заболявания;
7. Профилактика на възникване на артрит, остеопороза;
8. Противовъзпалително действие;
9. Укрепва на ноктите, на косата, подобрява състоянието на кожата, повишава нейната еластичност;
10. Отслабване, поддържане на теглото;
В здравословното хранене необработеният ориз е желателно да се въвежда постепенно.
В първите дни трябва да се яде на малки порции варен, тъй като може да предизвиква газове, поради високото съдържание на растителните влакна.
Също ограничаване на употребата на червен ориз е необходимо в период на обостряне на стомашни, чревни заболявания, при запек.
Как можем да използваме червен ориз за отслабване?
Червеният ориз може да се използва и за справяне с излишните килограми.
Въпреки достатъчно високата калоричност, благодарение съдържанието на сложни въглехидрати засища добре, помага за дълго да забравим за глада и не води до трупане на килограми.
Калоричността на 100 варен червен ориз е около 120 калории. За 100 грама червено-кафяв ориз калоричността се равнява на 340 калории.