Това могат да са болести на сърцето, белите дробове и дори на нервите. Някои от тях изискват лечение по спешност, а други отшумяват от само себе си.

Ако ви боли сърцето, това все още не означава, че проблемът е свързан именно с това. Съществуват множество други причини, както напълно безобидни като миозит, така и опасни за живота – пневмоторакс или тромбоемболия на белодробните артерии.

Важно е да се разбере истинската причина за болките, преди да се лекуват с хапчета за сърце, дори и да ни се струва, че този орган ни боли.

Когато гръдната болка, не е свързана със сърцето

Причини, свързани с храносмилателните органи

1.Киселини

Това парещо болезнено усещане в гърдите възниква, когато стомашният сок попадне на нежната лигавица на хранопровода. Понякога това напомня сърдечна болка при стенокардия.

Киселините обикновено ни безпокоят след хранене, а стенокардията след физическо натоварване или силни емоции.

2.Язва на стомаха

Обикновено се проявява с болка в корема, но понякога неприятните усещания се разпространяват към гръдния кош, особено ако язвата е разположена недалеч от диафрагмата.

Тази болка намалява след хранене или прием на лекарства, които понижават нивото на киселинност. Редки са случаите, когато сърдечния пристъп се маскира като болка в стомаха.

3.Панкреатит или холецистит

Възпалението на панкреаса – панкреатит или на жлъчния мехур предизвикват болка в горната част на корема, която може да се разпространи към гръдния кош.

4.Разкъсване на хранопровода

Това е рядка болест, която предизвиква интензивна болка в гръдния кош и вътрешно кръвотечение. Разкъсването на хранопровода става след операция на него или по време на силно продължително повръщане.

Причини, свързани с мускулите и костите

5.Костохондрит

Това е възпаление на хрущялите, които съединяват ребрата с гръдния кош. Заболяването предизвиква остра притискаща болка най-често от лявата страна на гръдния кош, което напомня на сърдечния пристъп.

Болката се усилва при дълбоко дишане или при кашлица. Костохондритът обикновено минава от само себе си, макар и пълното оздравяване да отнема обикновено по няколко седмици.

6.Болки в мускулите и в сухожилията

Предизвикват се от травми, тежки тренировки или хронични възпаления, също както и фибромиалгия. Болката може да е слаба или остра.

Усилва се при напрягане увреждане на мускулите или на сухожилията. Фибромиалгията често се съпровожда с бързо уморяване, главоболие, проблеми със съня, паметта и настроението. Това състояние може да продължи няколко месеца.

7.Травми на ребрата

Нараняване на ребрата предизвиква силна болка, която се усилва при дълбоко дишане, обръщане и накланяне на торса.

Болката може да е остра и дърпаща. Понякога се появява известно време след травмата, затова и не веднага се разбира какво е свързано с увреждането на ребрата.

Причини, свързани с белите дробове

8.Тромбоемболия на белодробните артерии

Това е запушване с тромб на една или няколко артерии, по които кръвта стига от сърцето към белите дробове. В повечето случаи тромбоемболията се предизвиква от съсиреци на кръвта от дълбоките вени на краката.

Това е опасно за живота състояние, което се проявява с болка в гръдния кош и задъхване, макар и понякога да е без никакви симптоми.

9.Плеврит

Това е възпаление на плеврата – двуслойната обвивка, която покрива белите дробове. При норма двата плеврални листа са гладки и свободно се плъзгат един в друг.

Ако се възпалят, стават грапави като шкурка. В резултат на това започват да се трият, като предизвикват болка при вдишване и издишване, която се усилва при дълбоко вдишване, кашлица или навеждане на тялото.

Болката отслабва, когато не дишаме.

10.Пневмоторакс

Това опасно за живота, когато въздухът се просмуква в пространството между белите дробове и гръдната стена. При норма там се поддържа постоянно отрицателно налягане, чрез което въздухът навлиза в белите дробове.

При пневмоторакс това не се случва и белият дроб или част от него се свива като спукан въздушен мехур.

Причина могат да са тъпи или проникващи травми на гръдния кош, някои медицински процедури или заболявания на белите дробове, например, плеврит.

Понякога пневмотораксът се развива без видима причина. Симптомите обикновено се състоят във внезапна болка в гърдите и задъхване.