Болките в корема или на други органи на стомашно-чревния тракт могат да изненадат всеки човек. Учените твърдят, че справянето с тях е възможно, дори и без употребата на различни таблетки.

Някои хора по индивидуални причини не желаят или не могат да приемат лекарства. Но, ако болката в органите на стомашно-чревния тракт и в частност в стомаха е прекалено силна, то е необходимо да се вземат мерки.

Изследователите съставили списък с 11 хранителни продукти, които притежават свойството да облекчават и дори напълно да отстраняват болезнените усещания в корема.

1. Джинджифил

Целебните свойства му свойства са изключително разнообразни.

Така например коренът на растението действа газогонно, намалява подуването на корема, облекчава пристъпите на гадене, способства за нормализиране на чревните движения при диария, а също помага и при спазми на хранопровода.

Експертите съветват всеки, който желае да се лекува с джинджифил да избира най-предпочитания вид джинджифилово лекарство – може да добавя късчета от корена в чая или пък да дъвче и бавно да го преглъща или нещо друго.

2. Мента

Също може не само да освежава, но също и много ефективно да помогне за справянето с болките в корема. Ментата съдържа голямо количество етерични масла, които действат успокояващо на храносмилателния тракт, помагайки по този начин за значително облекчаване на болките в корема.

Ментата помага за справянето с метеоризма, а също и стимулира оттичането на жлъчката, което е необходимо за нормалното функциониране.

3. Папая

Помага за справянето, дори с най-тежките форми на стомашни разстройства. Този плод спомага за разграждането на белтъците и така способства за по-бързото понижаване на киселинността. Също е много ефективна при борбата със запека.

4. Билкови чайове

Също успокояват стомашните разстройства. Например, чаят от лайка, благодарение на успокояващите и противовъзпалителните си свойства меко отпуска горният отдел на храносмилателния тракт, намалявайки по този начин спазмите.

5. Кисело мляко

За разлика от другите видове млечнокисели продукти, спомага за поддържането на полезна микрофлора в червата, а също и способства за укрепването на имунитета.

Експертите съветват то да се употребява умерено при болки в стомаха и на червата, а също и редовно – за профилактика.

6. Сушени плодове

Сушени сини сливи, кайсии, стафиди и сушени череши – съдържат големи количества фибри, а също така и са с леко слабително действие. Особено полезни са за хора, които страдат от болки в корема, дължащи се на запек.

7. Крекери и сухари

Помагат за успокояване на стомаха при повръщане, диария и разстройства. Тези храни подпомагат организма при изхвърлянето на токсините, а също и поглъщат излишната стомашна киселинност, с която тези състояния най-често биват съпроводени.

8. Ябълковият оцет

Полезен е при стомашни разстройства и остри болки в корема. В състава му присъства голямо количество хранителни вещества, бактерии и ензими, полезни за организма. Достатъчно е да се сложи една чаена лъжичка ябълков оцет в чаша вода и да се подслади с мед.

На 9-то, 10-то и 11-то място са в низходящ ред – копъра, канелата и на последно място е ябълковото пюре. Те също спомагат за успокояване на разстроения стомах, способства за пълното отзвучаване на гаденето и подуването на корема, диарията, а също така и облекчават болезнените чревни спазми, които ако много често вадят бързо човек от строя, макар и за кратко.