Основната причина за поява на херпес на устните е отслабения имунитет. Ако заболяването често рецидивира, то това е явен признак за нарушение на защитната система на организма.

За минимизация повторенията на херпесновирусната инфекция е необходимо провеждането на мероприятия, насочени към повишаване на защитните сили на организма.

Херпес на устните или настинка на устните е вирусно заболяване, към което са предразположени почти 90% от хората на Земята.

Според твърдения на учени и лекари, именно толкова са хората носители на вируса на херпеса тип 1, който най-често се проявява на устните.

Имунитет или „зараза“?

Ако с вируса на херпеса са заразени повечето хора, то защо тогава устната настинка възниква само у някои? Всичко това се дължи на факта, че херпесът дава признаци за себе си само при определени обстоятелства, а именно когато е отслабена имунната система.

При здравия човек се намира под постоянния контрол на имунитета. Но когато защитните механизми отслабнат, то вирусът може да напомни за себе си във вид на мехурчета на устните, които предизвикват неприятно усещане за сърбеж и парене.

Кога е възможно разболяването от херпес на устните?

Съществуват няколко фактора, които могат да способстват за понижаване на имунната защита на организма:

• Прекомерно охлаждане на тялото;
• Настинки и грип, които понижават имунитета;
• Стрес и друг емоционални разстройства;
• Интоксикация на организма, отравяне;
• Вредни навици – тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол;

Херпес на устните може да се появи на фона на менструация, продължителен престои на слънце, изтощителни диети, а също и прекомерни физически натоварвания.

Следва да се има предвид, че херпесът на устните е достатъчно заразен и затова може да се предава чрез целувки, а също и чрез кухненските съдове – чинии, чаши, вилици, хигиенни средства и хавлии.

Лечение на херпес на устните

При поява на симптомите на херпеса на устните е необходимо да се обърнете към лекар. Това може да бъде дерматолог, терапевт, инфекционист.

Към настоящия момент медицината не разполага със средства, които биха могли да унищожат напълно вируса в организма на човека.

Но съществуват противовирусни средства, с чиято помощ е възможно да се потисне размножаването на вируса и да се приведе в „спящ режим“.

Освен противирусни мехлеми се назначават и имуномодулиращи препарати и витамин С.

В редки случаи херпесът на устните протича в тежка форма и води до усложнения. В такава ситуация се назначава прием на системни противовирусни препарати.

Понякога има риск от присъединява на вторична бактериална инфекция и се налага назначаването на антибиотици.

Профилактични мерки

Понеже основен негативен фактор за развитието на херпес на устните е понижения имунен статус, то профилактиката на това заболяване следва да се насочи към подсилването на имунитета.

През топлите месеци от годината, които, за съжаление, вече приключиха, могат да се провеждат закаляващи процедури. Освен закаляване е необходимо да се съблюдават принципите на рационалното и балансираното хранене.

На хората с понижен имунитет лекарите могат да назначат прием на комплекс витамини, имуномодулатори, адаптогени и фитопрепарати.

Гореизброените мерки, разбира се, не са гаранция, че ще избегнете заразяване, но ще сведат вероятността от инфектиране до минимум.

Имайте предвид, че при хората с имунен дефицит рецидивите на херпеса възникват много по-често и протичат много по-тежко. Затова с въпроса за укрепване на имунитета изисква сериозно отношение.