Тялото на човека – това е най-доброто произведение на изкуството. Знаем ли достатъчно за него?

Човек на зряла възраст се състои от 7 октилиона атоми – това е число с 27 нули. В тялото има достатъчно желязо, за да бъде отлят метален пирон и въглерод за направата на 900 молива.

Достатъчно мазнини, за да бъдат сварени 7 домашни сапуна. И тялото постоянно се променя, и затова не трябва да се изненадваме, че теглото му варира в рамките на деня.

11 причини за постоянните колебания на теглото

За тези, които желаят да отслабнат редовното теглене, това е съвсем нормална част от ежедневието. То помага за проследяване на резултатите и за временно внасяне на корективи.

Има обаче един проблем – теглото се променя в рамките на деня. Защо така се случва и какво значение има това? За най-разпространените причини за колебания на теглото – по-нататък.

1.Хранене

Съотношението между количеството калории, което постъпва в организма с храната, и това, което разходва, е основната причина защо се губят или трупат килограми.

Ако се наблюдава дефицит, човек отслабва, ако ядем повече, то тогава се трупа излишно.

Експертите пресмятат, че за да свали човек 1 фунт /около 500 г./, то всеки ден трябва да приема по 500 калории по-малко, отколкото са необходими на организма и това за 1 седмица.

2.Начин на теглене

За да научим точно колко тежим, не е достатъчно просто да се качим на кантара. Необходимо е да създадем определени условия. Подът, на който е кантара, трябва да е идеално равен и твърд, измерването на теглото трябва да се извърши, когато човек е на два крака и теглото на тялото е равномерно разпределено на опората, тоест на краката.

От значение са също дрехите – със или без тях.

Нюансите в тези условия дават напълно различни резултати. И дори стойностите да се различават съвсем леко, това не е достатъчно, за да се направят неправилни изводи за процесите, които протичат в организма и за ефективността на диетата.

3.Използваният кантар

Теглене в лекарския кабинет и веднага след прибиране у дома. На какви стойности можем да се доверим, тъй като цифрите са различни? Оказва се, че най-точни са електронните кантари. И преди да се качим да се теглим, не трябва да забравяме да ги занулим, тъй като е възможно да има отклонение.

4.Време от деня

Най-доброто време, за да получим точни килограми, това е определено сутринта. Веднага след събуждане, но след като сме били до тоалетна. Следва да отчитаме, че след закуска, а след това и след обяд и след няколко междинни хранения, и стойностите, които показва кантара ще са различни.

Знаете ли, че в тялото на едно дете има 99 кости повече, отколкото на един възрастен. Новородените имат по 305 кости, а възрастните само по 206.

5.Фитнес натоварване

Някои спортисти след интензивно натоварване могат да свалят от 6 до 10% от своето тегло. И е погрешно да се смятат, че това са мазнини, тази заблуда е най-честа сред начинаещите.

Голяма част от сваленото – това е вода, която се отделя главно чрез потта.

След сутрешния комплекс от упражнения загубите няма да са толкова значителни, но е важно да се има предвид, че те не са рядкост.

6.Здравословно състояние

Захарен диабет, сърдечна недостатъчност и дори настинка могат да окажат влияние на теглото. Ако човек е загубил апетит и трупа или губи вода, стрелките на кантара могат да варират в едната или в другата посока.

Задължително следва да се поговори с лекар за промените в килограмите, които са нетипични за вас.

Знаете ли, че

Учените пресмятат, че средно човек различава по около трилион миризми. И обонянието е много по-точно и остро от зрението. Човешките очи различават само по 10 млн. цветове.

7.Лекарства, които приемаме

Много медицински препарати, включително и противовъзпалителните, антихистамини или опиати, могат да предизвикат бърза загуба на килограми.

Други препарати, сред които инсулин, антидепресанти и някои противоепилептични средства, могат да провокират бързо трупане на килограми.

Затова е добре винаги да се интересуваме, като питаме за тази цел лекуващи ни лекар, какви са страничните ефекти на лекарствата, които ни изписва.

8.Пиене на много вода

Един литър вода е с тегло от около 998,5 грама. Това означава, че ако човек го изпие, и не спортува, то кантарът ще покаже повече.

Експертите обаче предупреждават, че достатъчният питеен режим в дългосрочна перспектива способства за сваляне на килограми, а за неговото увеличаване. Освен това благодарение на повече изпита вода кожата изглежда по-здрава, по-млада и по-сияеща.

9.Недостиг на вода

Изследванията показват, че от 55% до 75% от теглото на човек в зряла възраст – това е вода. Дефицитът на вода непременно се отразява на неговото здраве – възможно е да възникне силно главоболие, силите отслабват, затруднява се концентрацията, кожата става по-суха.

Освен това човек може внезапно да свали килограми.

Ако не пиете достатъчно вода, и се наблюдават изброените симптоми, това е времето да се замислим за корекция на питейния режим.

На човешкия мозък се падат до около 2% от общото тегло, като се необходими до 20% от кислорода, който постъпва в кръвта.

10.Хормонални изменения

Когато женският организъм се подготвя за менструация, промяната на нивата на хормоните през този период често предизвиква застой на течност. Много жени усещат как корема и гърдите им се увеличават. След края на менструацията теглото по естествен път се връща към обичайните си стойности.

11.Количество сън

Изследванията показват, че това дали човек спи много или малко, може да доведе до промяна на теглото. Така например, след безсънна нощ може да се почувства по-гладен от обичайното, заради повишените нива на хормона на стреса и на глада – грелин, следователно и да яде повече.

Това може да предизвика преяждане в рамките на деня и увеличаване на телесната маса привечер.

Тялото ни се състои се от 30 трилиона клетки и се пресмята по формулата:

ТМ – ПМТ + СММ + СМ + МО, като

ТМ – телесна маса;

ПМТ – маса на подкожната мастна тъкан заедно с кожата;

СМ – маса на скелета;

МО – маса на остатъка.

Около 60% е вода, включително и чревното съдържимо, пикочния мехур, течността, задържаща се в тъканите и отоците поради неправилно хранене и нарушение на сърдечно-съдовата дейност.

Теглото наистина варира в рамките на 1-3 кг на денонощие и за това има определени причини:

  • Храната и течностите, които приемаме. От значение е и времето от денонощието на храненето – или се превръща в полезна енергия и изгаря в рамките на деня или се натрупва като мастни запаси.
  • Кратността на посещенията до тоалетна.
  • Солената храна води до задържане на вода в съотношение 1 грам на 100 мл вода.
  • Въглехидратите се натрупват във вид на гликоген, регулиращ мастния обмен, а това е натрупване на килограми – 1 грам задържат 3 мл течности. Неочакван ефект – опитите тренировките да бъдат по-интензивни водят до трупане на килограми, тъй като се стига до оток на мускулите.

Мускулите са по-тежки от мастната тъкан и няма директна корелация между теглото и обемите.

  • Менструалният цикъл при своята 2-ра фаза обяснява натрупването на килограмите от 3-5 кг във връзка със задържането на сол от женския хормон естроген.
  • Стрес – на фона на стреса се увеличават нивата на хормона кортизол, възможно е както напълняване, така и отслабване.

Някои хора, които се стремят да отслабнат, се теглят по няколко пъти на ден. И могат да забележат колебания. Например, сутрин са с един килограм по-малко, отколкото са били вчера, а вечерта се теглят и отново виждат същата стойност. В такива случаи изглежда, че правилното хранене не дава резултат.

Иска ни се всичко да оставим и да се върнем към предишния си начин на живот. Но не е така, трупането и свалянето на мазнини е много сложен процес, който изисква време и дисциплина.