До 90% от случаите на рак на дебелото черво са свързани с начина на хранене, затова за този тип рак именно храната се явява лекарство. Неотдавна в САЩ беше одобрено нов препарат против ракът на дебелото черво, при който се образуват метастази, с названието Lonsurf, представляващ съчетание от 2 лекарства, трифлуридин и tipiracil.

Най-разпространените странични ефекти от приема на това ново лекарствено средство са застрашаваща живота анемия, понижаване на количеството на левкоцитите и тромбоцитите в кръвта, физическа слабост и пределна степен на умора.

То предизвиква гадене, понижаване на апетита, диария, повръщане, болки в корема и треска.
Производителят на препарата обявил началото на нов век в преживяемостта на болните от рак на дебелото черво. Но така ли е в действителност?

В рамките на рандомизираното, двойно сляпо изследване на 800 пациенти с по-рано лекуван и разпространил се колоректален рак, се установило, че пациентите, получаващи Lonsurf живели 7.1 месеца, което е много близо до удължаването на живота с 5.3 месеца. С други думи препаратът удължил живота на пациентите с по-малко от 2 месеца.

Последните изследвания показват, че именно начинът на хранене способства за 50 до 90% от случаите на рак на дебелото черво.
Въз основа на проведените научни изследвания ви представяме списък със 20 храни, които могат да ви помогнат да се защитите от това опасно заболяване.

1. Ядки

Мета-анализ на 36 изследвания показал, че хората, които употребявали повече ядки, имали с 24% по-нисък риск от рака на дебелото черво.

2. Листни зеленчуци

Богати са на магнезий, а в мета-анализа на 8 проспективни изследвания, публикувани в Европейското списание на клиничното хранене, най-високото средно ниво на този минерал в организма на участниците се свързвал с 11% по-нисък от колоректален рак в сравнение с най-ниския показател.

3. Сушени сливи

Изследователи от университета на Северна Каролина смятат, че редовната консумация на сушени сливи е ефективна стратегия за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

4. Куркума

Куркуминът от тази подправка е мощно противораково вещество. Лабораторните изследвания показват, че куркуминът индуцира програмирана смърт на раковите клетки на дебелото черво.

5. Ананас

Установено е, че бромеламина в ананаса действа подобно на високотоксичния химиотерапевтичен агент 5-флуорорацил.

6. Грозде

Съдържащият се в кожата на червеното грозде ресвеатрол потиска сигнализацията между раковите клетки и така способства за забавянето на техния растеж.

7 и 8. Зелен чай и магданоз

Немски учени извлекли смес от флавоноиди от магданоза и от зеления чай и ги давали на болни, претърпели резекция на дебелото черво, в резултат случаите на рецидиви намалели с 20%, а на полипи на дебелото черво били само 7%, в сравнение с 47% в контролната група.

9. Черен кимион

Няколко изследвания показват, че екстрактът от семената на черен кимион се отличава от лекарственото химиотерапевтично средство 5-флуорорацил само по това, че няма неговите странични ефекти.

А изследванията върху животни показват, че маслото от черен кимион оказва значително инхибиращо действие по отношение на раковите клетки.

10. Мед

Кофеиновата киселина, съдържаща се в меда инхибира ръстът на рака на дебелото черво.

11. Ябълков пектин

Понижава количеството на туморите на дебелото черво.

12. Зехтин

Инхибира пролиферацията на клетките на рака на дебелото черво.

13. Пшенични зародиши

Индуцират програмираната смърт на клетките на рака на дебелото черво.

14. Червен ориз

Потиска растежа на рака на дебелото черво.

15. Масло от семената на нар

Потиска клетките на рака на дебелото черво в изследвания върху животни.