Температурата е знак, че тялото се бори с бактериална или вирусна инфекция. Много хора правят грешката, да започнат да правят опити за понижаване на температурата веднага щом тя достигне стойности от 37 градуса.

Това е грешка, тъй като леко повишената температура е начин тялото само да отстрани инфекцията.

Как температурата се бори с инфекцията

Когато в организма ни има инфекция, имунната система активира цитотоксични Т-клетки, които имат свойството да разрушават клетките, които са заразени с вируси. Стимулира се и производството на левкоцити и белтъчни вещества (интерферони), които стимулират имунитета ни. Повишават се и нивата на неутрофилите, които се насочват към болестотворните клетки.

Най-добрият съвет, който бихме могли да ви дадем при висока температура е да не прибързвате с нейното редуциране. Ако температурата е под 38.5 градуса е достатъчно да пиете повече течности и да се придържате към основната терапия за лечението на инфекцията.

При по-висока температура е време да придприемете целенасочени мерки за свалянето и. Относно лекарствата, най-добре бе било да се консултирате със личния ви лекар.

А ние ще ви предложим няколко изпитани домашни средства за справяне с високата температура.

Разбира се, повишената температура може да се дължи и на хронично заболяване, онкологично заболяване и др. Затова, ако забелязвате често повтарящо се повишаване на температурата, трябва да се консултирате с лекар.

Домашни техники срещу висока температура

  • Компрес с оцет

Може би, това е най-старата техника срещу високата температура. Подгответе „отвара” от 2 части вода към 1 част оцет. Използвайте хладка вода и накинете няколко малки кърпи. Поставете копреса на челото и сменяйте кърпите през 5 минути. Приложете около 4-5 компреса .

  • Пилешка супа

Освен, че е вкусно и питателно, това е едно от най-ефективните средства за лечение на грип и настинки. Важно е, пилешката супа да съдържа хрущяли, тъй като се смята, че те стимулират производството на левкоцити. Желатинът от пилешкото месо стимулипа имунитета и подобрява метаболизма.

Има десетки рецепти за пилешка супа, така че пригответе любимата си, като се старайте да сложите достатъчно количество пилешко, моркови, картофи, лук, магданоз, а накрая завършете с пресен чесън към всяка порция, който да "пребори" инфекцията.

  • Мед с джинджифил

Освен, че е отдавна изпитано средство за повишаване на имунитета, тази комбинация бързо ще ви отърве от инфекцията. Медът действа противовъзпалително, а джинджифилът е мощно антивирусно и антибактериално средство, което провокира отделянето на излишната топлина.

Прибавете 1 с.л. мед и 1 ч.л. настърган джинджифил към 1 чаена чаша гореща вода. Пийте поне 3 пъти на ден.