Топ 3 инфекции, които са винаги и навсякъде с нас
Полезно

Диагнозата „инфекция”, за каквото и конкретно да се отнася, винаги предизвиква безпокойство и желание по-скоро да започнем необходимото лечение.

Но невинаги то е целесъобразно и може да доведе до положителен резултат.

Някои т.нар. болести са норма за организма и не изискват специално лечение – или пък човечеството засега не е намерило такова.

Максимумът, който може да се направи в този случай, е периодично наблюдение.

1. Херпес – вирусът, който живее в тялото на човека

Банална варицела и „простуда” на устните – всичко това е проявление на херпес, но на различни щамове.

Смята се, че са заразени 80% от населението на планетата, голяма част от които дори не се досещат, че в генетичния апарат на нервните клетки живее чужд микроорганизъм.

Наистина не при всички се проявява, като предизвиква появата на характерни мехурчета, пълни със серозна течност.

Най-голяма опасност представлява херпес зостера, който не само предизвиква силна и нетърпима болка, но и повишава риска от развитие на усложнението – постхерпесна невралгия.

Пълното отстраняване на херпес вируса и справянето с него веднъж и завинаги е невъзможно, тъй като за тази цел трябва да се „изрежат” херпес вирусите от ДНК.

А засега учените не успяват да го постигнат.

Остава само да се помогне на болните по време на рецидиви, като се ускори настъпването на ремисия с помощта на противовирусни препарати и средства за местна обработка.

2. Човешки папилома вирус

Още една вирусна инфекция, която щом веднъж попадне в човешкото тяло, остава с него за цял живот.

Именно тя предизвиква появата на брадавици по тялото, а също и на островърхи кондиломи в областта на половите органи.

Вирусът колонизира базалния слой на епитела, като прониква в организма чрез докосване или по време на полов акт.

Затова за всички, които водят активен полов живот, се препоръчва редовно да си правят изследвания за носителство на папилома вирус с висок онкогенен риск.

При засяга на организма с такива щамове и поява на признаци на клетъчни изменения се назначава противовирусна и имуностимулираща терапия.

Предпазването от тази генитална инфекция е възможно, ако се използва презерватив.

3. Уреаплазмоза, микоплазмоза и други пикочнополови инфекции

Влагалището както и червата се населяват от стотици различни микроорганизми – дрожди, бактерии, вируси.

Всички те са нормална част от микрофлората и се намират в баланс едни спрямо други.

Но при развитие на възпаление количествената им численост се нарушава с появата на най-различни неприятни симптоми – сърбеж, зачервяване на кожата и лигавиците на половите органи.

Микоплазмозата е още една диагноза, която не изисква от лекаря никакви действия и лечение на открития възбудител, но в този случай гинекологът задължително ще назначи допълнителни изследвания за откриване на съпътстващо заболяване.

Микоплазмите при жените могат да влошат протичането на бактериална вагиноза и да се назначи неконтролируемо размножаване при салпингит. Някои видове микоплазмози могат да предизвикат уретрит при мъжете, други заболявания, дори и такива като пневмония и проблеми с опорно-двигателния апарат.

Но по този въпрос специалистите не могат да стигнат до определено мнение.

Вече споменатата бактериална вагиноза не е възпалително заболяване и се развива на фона на безконтролен прием на антибиотици.

Затова не трябва да се самолекуваме, подлагайки на съмнение компетентността на лекаря, който не желае да лекува откритите гарднерели.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.36 70

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg