Хлорирането е популярен метод за обеззаразяване на водата.
Методът е изобретен още преди началото на 20-ти век и досега се радва на голямо търсене, като се използва в много сфери на живота.
Най-често за пречистване на питейна вода, а също и за обеззаразяване на басейни.
Въпреки постоянните спорове относно вредата от хлорираната вода, до днес не съществуват алтернативи на този метод за пречистване на водата и същевременно на толкова достъпна цена.
Колко полезна и вредна е хлорираната вода?
В какво точно се състои хлорирането на водата?
Хлорната вар се получава от взаимодействието на взаимодействието на хлор и калциев хидроксид.
Хлор – това е отрова, която се използва в санитарията и дори във военното дело.
Хлорта е един от първите газове, използвани като химическо оръжие през Първата световна война.
Самата хлорна вар може да се намира в твърдо или в точно състояние.
Ефективно унищожава бактериите и възпрепятства замърсяването на водата.
Хлорната вар е едно от най-значимите открития на 20-то столетие.
За първи път обеззаразяване на водата с помощта на тази техническа смес е било проведено с цел преодоляване на холерата.
Доста бързо тази практика се разпространява из целия свят.
Но скоро учените заговарят за вредата от хлорната вар, като се сочи за един от основните фактори, повишаващи риска от развитие на рак.
Но въпреки това човечеството не успява да се откаже от хлорната вар до днес.
Например, опитите за прекратяването на хлорирането в Перу през 1991 г. води до нова епидемия от холера.
Но днес съществуват и други методи за пречистване на водата – озониране и ултравиолетово облъчване.
Но нито един от тях не притежава бактерицидно последващо действие, тоест пречистената така вода лесно се замърсява отново.
Съответно тези 2 метода могат да се използват само заедно с хлорирането, но позволяват да се намалят реагентите, които съдържат хлор.
Хлорирането на водата е нож с 2 остриета – от една страна ефективно обеззаразява водата, което възпрепятства разпространението на голямо количество инфекциозни заболявания, а от друга – отравя организма.
Избирайки от двете злини по-малката, нека разгледаме какви опасности може да крие хлорирането.
До колко хлорирането е вредно за здравето?
Нивото на опасност за здравето се определя не толкова от наличието на хлор във водата, колкото от неговото количество.
Обемът на добавяния активен хлор зависи от броя патогенни бактерии, количеството на цялата органика, микроорганизми и окисляващи неорганични вещества.
Дозирането на обеззаразяващия реагент се изчислява с отчитането на индивидуалните характеристики на водата, които се определят по опитен път.
При недостиг не трябва да се надяваме на необходимото бактерицидно действие, а при излишък съществува риск за здравето.
Допустимостта на количеството на реагента се определя от концентрацията на остатъчния хлор, който присъства във водата след окисление на съдържащите се в нея вещества:
• За централизираната система на водоснабдяване за норма се смята 0.3-0.5 мг/литър остатъчен свободен и 0.8-1.2 мг на литър свързан хлор;
• Във водата на обществените басейни е допустимо наличието на 0.3-0.5 мг на литър остатъчен свободен хлор, но при определени епидемични показатели нормата може да бъде увеличена до 0.7 мг на литър;
• В детските басейни е допустимо – 0.1-0.3 мг на литър;
Ако в басейните, освен хлориране, за обеззаразяване на водата се използва озониране и ултравиолетово облъчване, показателят на остатъчния свободен хлор трябва да е 0.1-0.3 мг на литър.