Какво представлява херпес зостер

Херпес зостер е заболяване, причинено от реактивиране на предишна инфекция с вируса на херпес зостер, също наричан варицела зостер вируса или вируса на варицелата.

Клиничното състояние води до болезнен локализиран кожен обрив, който се появява като везикули и кожата около тях и под тях е зачервена.

Какви са причините

Вирусът на варицелата (варицела зостер или VVZ) може да остане в латентно състояние в организма, след преминаването на първичната инфекция.

Обикновено вирусът остава в корените на периферните нерви, които контролират чувствителността на кожата за топло, студено, допир и натиск. При 1 на всеки 5 души, които са боледували от варицела, вирусът „се събужда “ или реактивира.

Това най-често се случва много години и дори десетилетия след прекарана инфекция с варицела зостер вирус в детството.

По-голяма част от хората, които боледуват от херпес зостер са над 60-годишна възраст. При повторна активация вирусът изменя наименованието и се означава като херпес зостер вирус.

Най-характерното при това вирусно заболяване е, че реактивираният вирус предизвиква само в един от периферните нерви и затова и обривът наподобява лента по кожата.

Лентата обикновено е само от едната страна на тялото и представлява дерматом – зоната, в която се разполагат краищата на инфектирания периферен нерв. Болезнен може да бъде само част или целия дерматом.

При повечето хора е налице поне един от рисковите фактори за появата на това заболяване. Например на риск е изложен всеки човек, който прекарал варицела в детството си или му е била поставена ваксина с жив атенюиран вирус.

При по-възрастните хора /над  50 години/, при такива с онкологични заболявания, с органна трансплантация, заразени с вируса на СПИН или хора, които са с отслабен имунитет, поради стрес, съществува по-голяма вероятност от реактивация на варицела зостер вируса.

Какви са симптомите

Симптомите на херпес зостер могат да бъдат изключително болезнени и дразнещи. Те се проявяват в зависимост от това, кой периферен нерв е засегнат от повторната активация на вируса.

Обикновено този вид инфекция започва с поява на интензивна чувствителност или болка в определена зона на тялото, което наподобява лента и обикновено е ограничено до едната страна на тялото.

Този преодоляващ болезнен усет може да бъде в различни форми, включително сърбеж, изтръпване, парене, постоянна болка или дори дълбока, интензивна и пронизваща болка.

Независимо от това, къде се появява болката, ако тя се прокара по лицето и особено около очите, е важно незабавно да се консултирате с медицински специалист. Това е особено важно, тъй като инфекцията може да доведе до сериозни офталмологични проблеми и увреда на очите.

Със силните болки се съчетават и други неспецифични симптоми, като повишена температура, втрисане, главоболие и сърбеж. Тези симптоми могат да се появят едновременно с болката и да направят състоянието още по-мъчително.

Обикновено в рамките на 1-3 дни след началото на болките се появява и характерният обрив. Този обрив обикновено започва като червени подутини по засегнатата зона на кожата. След това по тях се образуват везикули, които се пълнят с гной и стават болезнени.

След кратко време, образуват се корички върху тези везикули. Процесът на формиране на обрив и изчезването на коричките обикновено продължава около 10-12 дни.

В някои случаи обаче, не се развива обрив, а симптомът е само болката в зоната на инфектирания периферен нерв.

След като обривът изчезне, симптомите може да продължат да ви досаждат. Някои пациенти развиват състояние, наречено невралгия, при което болката в зоната на засегнатия периферен нерв продължава и след изчезването на обрива. Това е сериозно и неприятно състояние, което може да влияе на качеството на живот на засегнатите лица.

И така, херпес зостер може да бъде много болезнен и дразнещ проблем, който изисква внимателно наблюдение и лечение.

Следващите грижи и консултация с лекар са от решаващо значение, за да се предпазите от сериозни осложнения и болезнени симптоми, свързани с херпес зостер.

Лечение на заболяването

Хората, които имат симптоми на реактивация на варицела зостер вируса, трябва да потърсят лекар възможно по-скоро.

Антивирусните медикаменти са най-ефективни само когато се прилагат възможно най-скоро след появата на първоначалните симптоми.

  • Не чешете кожата в зоната на обрива. Това увеличи риска от развитие на вторична бактериална инфекция, а също така нараства вероятността от оставането на белези, след изчезване на обривите. За облекчаване на сърбежа може да използвате антихистамини и кремове с локално приложение като лидокаин.

След поставянето на диагнозата и назначаването на подходящото лечение, можете да слагате хладни компреси по няколко пъти на ден в продължение на 20 минути, за да успокоите кожата и да подсушите течащата гной или течност от везикулите.

Това спомага за премахването на коричките и опасността от развитие на бактериална инфекция намалява.

Трябва да спрете да поставяте компреси след, като подсушаването на везикулите, за да не изсушите прекалено кожата около тях и така да предизвикате сърбеж.

Не забравяйте, че изтичащата течност или гной от мехурите е заразна за хората, които са податливи на заразяване с варицела-зостер вируса.

Как да се предпазим?

За да се предпазите от този мъчителен вирус, е необходимо да се предприемат няколко мерки за предпазна грижа.

Първо, е важно да поддържате здравословен начин на живот. Отчитайте хранителния си режим и се стремете да консумирате храни, богати на витамини и минерали.

Укрепването на имунната система е ключово за борба с херпес зостер. Освен това, трябва да се избягва стресът, тъй като той може да наруши функционирането на имунната система.

Ваксинацията е друга важна стъпка в предпазването от херпес зостер. Ваксината против херпес зостер, наречена Шингрикс, е налична и се препоръчва за хора над 50 години. Тя се предоставя като две дози и е ефективен начин за снижаване на риска от инфекция.

Избягването на контакт със съкратените области на кожата, които се променят и стават болезнени, също може да помогне в предпазването от херпес зостер. Директният контакт с булите и сърбящите области трябва да се избягва, особено ако имате намалена имунна система.

В заключение, херпес зостер е болезен и болезнен проблем, но с правилна грижа и ваксинация може да се намали риска от инфекция и последващи осложнения.

Поддържайте здравословен начин на живот и следвайте указанията на вашия лекар, за да предпазите себе си от този мъчителен вирус.