СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) е едно от най-известните и най-широко обсъжданите заболявания в наши дни и за жалост, едно от най-опасните такива.

СПИН отдавна си носи славата и повечето хора са изключително добре запознати с него, както и с начина му за предаване.

Всеизвестно е, че вирусът на СПИН-а се предава най-вече по полов път, при незащитен сексуален акт, чрез кръвта и чрез недобре почистените игли в студиата за татуировки.

Съществуват обаче множество митове, които трябва да бъдат развенчани, що се отнася до предаването, до живота със СПИН и до самото заболяване като цяло.

Митовете могат да бъдат изключително опасно нещо – освен да наплашат хората излишно, невярната информация може да предизвика страшно много проблеми в личен и здравословен план, затова е важно да знаем на какво точно да вярваме и на какво не, особено що се отнася до подобно сериозно заболяване, каквото е синдромът на придобитата имунна недостатъчност.

1. Със сигурност ще се проявят симптоми, които да покажат, че си заразен

Според учените, се оказва изключително глупаво да се чака евентуална проява на симптомите.

Те провеждат някои проучвания и установяват, че не е задължително да проявиш симптоми след като си бил заразен с ХИВ – вирусът, който е виновен за появата и развитието на СПИН-а.

Едно от основните неточни вярвания е, че щом имаш ХИВ, то това означава, че автоматично имаш и СПИН. Много от хората не правят разлика между двете неща – изследванията показват, че можеш да си заразен с ХИВ и да живееш с него години, без да разбереш – просто чрез подходящите лекарства да спреш развиването на този вирус и евентуалното му потенциално причиняване на СПИН.

Въпреки това, много хора показват все пак някои определени симптоми до няколко седмици след самата инфекция. Те изключително много наподобяват симптомите на обикновен грип – зачервено гърло, треска, умора и т.н.

Изключително трудно е, даже може би непосилно, да бъдат всъщност наистина различени. А също така често срещано е да се появят и след това пак да изчезнат, и то с години напред.

Затова съществуват тестовете – единственият начин да провериш дали си заразен и инфектиран е чрез специализиран тест.

2. ХИВ се лекува

Не, за жалост ХИВ не се лекува. Изследванията показват, че да бъде премахнат изцяло е практически невъзможно, или поне на този етап от развитието на медицината и човечеството.

Въпреки това са изобретени и съществуват специални медикаменти, чиято цел е именно да държат нивата на вируса ниски и да поддържат живота на един заразен човек абсолютно нормален.

3. Половият акт без предпазни средства е безопасен, щом и двамата партньори имат ХИВ

Повечето хора са склонни да си мислят, че щом те имат ХИВ и партньорът им също има ХИВ, това е доста добро извинение за секс без предпазни средства.

Това обаче се оказва абсолютен мит – този факт не играе никаква роля.

Напротив, напълно възможно е и дори, по-вероятно, прехвърлянето на още и още венерически болести, а и потенциалното забременяване, което може да се окаже сериозен проблем, ако партньорите, или дори само единият от тях не иска да има деца и т.н.

Също така съществуват много форми на ХИВ и ако вашата може да се подложи на лечение, то има такива, които не могат и е много вероятно партньорът ви всъщност да е заразен и с тях, така че внимавайте!

Имайте си просто винаги едно наум и не си търсете оправдания, що се отнася до здравето ви!