Сърбежът в областта на външните полови органи не само дразни и причинява неудобства, но може да предизвика дискомфорт и болка при полов акт. Най-разпространената причина за сърбеж в областта на външните полови органи, или вулвата, е дерматит или възпаление на кожата.

До появата на дерматит може да доведе алергия, въздействие на дразнещи вещества – например сапуни, тъкани, лосиони. Определени кожни заболявания, инфекции на половите пътища и ниски нива на естрогените също могат да предизвикат сърбеж в областта на влагалището.

1. Най-честите причини за сърбеж

Според данните от проучване на BioMed Research International, проведено през март 2014 година, приблизително в 50% от случаите на сърбеж на вулвата са свързани с дерматит.

Много неща могат да станат причина за алергии или раздразнение на кожата – сапуни, лубриканти, спермициди, пот, сперма, урина. Освен това дерматитът може да възникне, поради триене в областта на нежната кожа на половите органи.

Сърбежът в интимната област може да се появи и от синтетичното бельо, плътно прилепналите чорапогащи, превръзки, тоалетна хартия. Антибактериални и противогъбични кремове и мехлеми, често назначавани за облекчаване на сърбежа, също могат да предизвикат сърбеж и раздразнение.

2. Хронични причини за сърбеж

Склеротичен лишей, червен плосък лишей и псориазис са хронични възпалителни заболявания на кожата, които могат да засегнат и областта на вулвата. Склеротичния атрофичен лишей предизвиква избледняване и изтъняване на кожата, което води до появата на пукнатини и разриви, след които остават белези.

Най-чест симптом на тази патология е сърбежът.

Лихеният планус е подобен на склероатрофичния лишей, може да засегне вулвата и влагалището. Най-разпространени симптоми са поява на болезнени червени петна, сърбеж, парене и течения.

Освен скалпът, лактите и коленете и лактите псориазисът може да засегне и областта на вулвата. При такава патология сърбящите червени петни обикновено възникват и от 2-те страни на вулвата.

3. Инфекциозни причини

Инфекциите на половите пътища често са причина за сърбеж на вулвата. Гъбичните инфекции предизвикват сърбеж, парене, болка при полов акт, водят до появата на бели течения. Бактериалната вагиноза и трихомониаза също са инфекциозни заболявания на половите пътища и водят до появата на сърбеж, парене, течения.

Ниските нива на естрогените след менопаузата се проявява със сухота и изтъняване на кожата в областта на гениталиите. Това често води до сърбеж, повишаване на чувствителността към раздразващите вещества и риска от развитие на вагинални инфекции.

Не толкова често срещани причини

Инфекцията с човешкия папилома вирус – HPV, предизвикваща генитални брадавици. Обикновено брадавиците са безсимптомни, но в някои случаи те предизвикват сърбеж и болезненост.

Освен това някои щамове на HPV понякога водят до развитие на рак на шийката на матката, който може да се прояви със значителен сърбеж в интимната област.

Причина за сърбеж на влагалището може да бъде рядко заболяване – болест на Педжет, която често се бърка с по-разпространени заболявания – псориазис, екземи и генитални брадавици. Заболяванията на червата – болестта на Крон – също могат да доведат до появата на възпаления и сърбежи във влагалищната област.

Кога се налага да посетите лекар?

Най-често причина за сърбеж в областта на вулвата е дерматитът, но може да се дължи и на по-сериозни патологии. Ако започнете да усещате постоянен сърбеж, болезненост и кожата ви в тази зона започне да се променя, задължително посетете лекар.