Как да съхраните и свежият поглед върху живота?

Последните изследвания учените твърдят, че началото на физическото угасване настъпва след 35-тата година. Но душата на някои хора старее едва ли не от студентската скамейка.

1. Любима работа

Въпреки разгръщащият се култ към мързела, именно работещите и ангажираните хора са застраховани от преждевременното стареене повече отколкото „бохемите от дивана“. Активността на главния мозък способства за съхраняване на младостта.

Закономерността е проста – колкото по-дълго човек увлечено се занимава с интересни и разнопланови дела, толкова по-късно той остарява.

2. Основното – сърцето не старее

И за това е много важна физическата активност. За хората на всяка възраст има множество добри комплекси от упражнения, които не отнемат много време, но при това значително подобряват здравословното състояние.

Погледнете в социалните мрежи – има фотографии на бодибилдери по на 60 години, така ще се уверите в ползата от спорта.

3. Пътешествия

Екскурзиите и новите впечатления са още един способ за отлагане на старостта. Непознатите ни градове и страни, традициите и забележителностите, езиците и кухнята не само пробуждат жаждата за живот, но и повишават съпротивляемостта към сивите делнични дни.

Старайте се да разширявате своя кръгозор и макар и 1-2 пъти годишно да ходите на места, където още не сте били.

4. Живот за храна или храна за живот?

Не е изненадващо, че казват – човек е това, което яде. Хармоничният хранителен режим препятства възникването на различни заболявания, които водят до бързо износване на организма.

Специалистите препоръчват да обръщаме сериозно внимание на храната – всяка хапка може както да ви отдалечи от старостта, така и да ви доближи до нея.

5. Положителен и опростен поглед към живота

За душевната младост е много важно да съхраните лекия, позитивен поглед върху живота. Хората, които постоянно се оплакват не само отблъскват околните от себе си, но и бързо се превръщат в образцови старци – с всички съпътстващи проблеми в комплект.

Общувайте с младежи, съзнателно се обкръжавайте с позитивни, активни хора – това съществено повишава жизнения тонус.

6. Ягодка – и на 25, и на 65

Смяната на имиджа – това е отличен начин за подмладяване. Експериментите с външността са променяли живота на някои хора. Новият образ добави ярки краски и усещания, увереност в себе си и собствените възможности.

7. Приятелства

Приятелите са батерията, която добавя минути, дни и години от живота, позволявайки да намирате смисъл в по-нататъшното пребиваване на тази планета – в добро здраве и памет.

Стремете се да разширявате кръга си на общуване във всяка възраст, съхранявайте съществуващите приятелски отношения – и това ще ви се отплати щедро.

8. Безумието на храбрите

Основната черта на младостта – това е лекотата на издигане и способността да се вършат безумия. Пързаляйте се на кънки, скачайте с парашут, отидете на интервю в чуждестранна компания, отидете на мисия в Африка.

Колкото по-дълго сте способни да правите необичайни неща, толкова по-дълго вашето обкръжение и вие самите ще се възприемате като енергични и млади.

9. И да бродирам умея

Творческите хора живеят по-дълго – това е доказан факт. Затова наличието на хоби е вашият билет за дълголетие. Развивайте своите творчески способности, намерете занимание, което ви е по душа.

10. Силата е в мечтите

Мечтайте – поставяйте си големи цели и вярвайте в своя успех. Спомнете си колко хора са станали известни и са постигнали големи успехи на преклонна възраст.