Много често децата, въпреки крехката си възраст, усвояват такива манипулативни прийоми, за които и възрастен не може да се досети. Нека да разберем защо децата започват да манипулират родителите, и как последните да реагират правилно.

Детското манипулиране първо започва невинно и мило – „Вдигни ме, паднах“, но с течение на времето се превръща в истински шантаж – детето започва нарочно да пада, за да го вдигат, изпитвайки своите способности да ръководи поведението на възрастните – на подсъзнателно ниво.

Най-често да манипулират родителите са склонни децата, на които не се обръща достатъчно внимание от страна на възрастните.

Така чрез манипулация детето се опитва да ги накара да се грижат повече за него. Ако хитростта сработи, то детето съзнателно или несъзнателно отново и отново ще повтаря тези действия.

Разпознавайки признаците на манипулативното поведение, родителите изпадат в умиление, приемайки това за лидерство и артистична дарба.

За този случай има известна арабска поговорка – това, което се е случило веднъж, случайност , но когато се повтори – вече се превръща в закономерност.

Това означава, че ако в определени ситуации започнете да се досещате за евентуалното поведение на детето, то най-вероятно вече си е създало сценарий, в който ви е отредена определена роля.

Кои са най-честите уловки, които децата използват, за да повлияят на възрастните?

1. Сълзи

Често детските сълзи са само средство, което се оказва ефективно за манипулация на родителите. Ако заподозрете, че детето по някакъв начин се опитва да направлява поведението ви, наблюдавайте в какви ситуации, то ще започне да плаче.

Ако сълзите се проявяват само след родителска забрана или ограничение на нещо, то това означава, че сте станали жертва на уловка и детето се опитва още веднъж да получи желаното.

Вероятно в някои ситуации родителите са отстъпвали на плачещото дете, и то е приело този стил за управление на възрастните като възможност да получи своето.

Как да реагирате?

Най-важното е да отразите чувствата на детето – „Тъжно ти е, ти си разстроен“ и след съсредоточите върху собствените си – съчувствие – това е прекрасно, но ако се чувствате виновна и се ръководите от това чувство, това не означава, че нещо не е както трябва.

Можете да кажете на детето следното – съчувствате му, но не можете да му разрешите да се поразходи още малко или потърсете компромис – да кажем, договорете за още 10 минути разходка.

2. Истерия

Ако детето за първи път е изпаднало в истерия на оживено място, например в магазина за играчки, и сте му купили желаната, най-вероятно то още веднъж ще се опита да получи нещо, като използва същия начин.

Как да действате?

Най-важното е да се държите в ръце, тъй като детето се опитва да ви изведе от състояние на равновесие. Важно е да игнорирате истерията и да се отдалечите на известно разстояние.

Можете бързо да хванете детето за ръка и да го отведете от предмета на неговото желание. Пробвайте да си поговорите с него, а ако не реагира на думите, просто постойте до него, докато не се успокои.

3. Агресия

Когато детето проявява агресия или раздразнителност, неговата цел е да покаже на родителите си спектакъл, след който да се почувстват длъжни да изпълнят заветните му желания.

Как да реагирате?

Най-доброто средство срещу шантажа и манипулацията е демонстрацията на безразличие.