Запекът е деликатен проблем, за който не е прието да се говори, но въпреки това е доста сериозен и често опасен за нашето здраве.
В някои случаи причина за неговата поява са различни патологични процеси, протичащи в организма, и по-точно прекомерната употреба на определени храни и ястия.
Кои храни могат да доведат до запек и как да нормализираме функцията на храносмилателния тракт?
Запек и хранене – каква е връзката
Според статистиката запекът се наблюдава приблизително при 30% от населението. Под запек следва да се разбира отсъствието на дефекация в рамките на 48 часа или изпразване на червата по-рядко от 3 пъти седмично.
Не само рядко посещение на тоалетна е признак на запек. Също за този проблем е характерно отделянето за един акт на дефекация не повече от 35 грама фекални маси, прекомерната сухота и твърдост.
Така например, водното съдържание в изпражненията при запек е не повече от 40%, докато в норма този показател трябва да е не по-малко от 70%.
Истинска причина за запека е нерационалното хранене. За никого не е тайна, че от качеството и количеството на храната, постъпваща в организма зависи работата на храносмилателния ни тракт.
Честотата на дефекациите и характеристиките на фекалните маси се определят по качеството на изпълнението на моторната функция на червата.
Най-честата причина за запека е нерационалното хранене. За никого не е тайна, че от качеството и количеството от храна зависи работата на нашия храносмилателен трак.
Перисталтиката на червата, тоест честотата и силата на неговите съкращенията на неговите стени, обезпечава пълноценността на храносмилателните процеси, усвояването на полезни вещества и извеждането от организма на продуктите от жизнената дейност.
Основните дразнители на червата, обезпечаващи нормалното изпълнение на неговата главна моторна функция, са определени хранителни продукти.
Така, за нормалната чревна перисталтика в ежедневното меню на човека трябва да присъстват храни, богати на груби растителни влакна, сурови зеленчуци и плодове.
Не по-малко значими причини за нарушения на храносмилането и развитието на запека са употребата на недостатъчно количество течности и храненето на крак.
За да се избегне развитието на запек, трябва в менюто да се ограничат следните храни:
1. Мляко и млечни продукти
На повечето от вас ще им се стори странно, но млякото, дори и киселото, могат да станат причина за запек.
Но това е така. Основната причина за задържането на изпражненията при употреба на млечни продукти е непоносимостта към лактоза, която може да бъде както вродена, така и придобита с възрастта.
И при това състояние организмът не може да смели т.нар. млечна захар, което води до нарушения на храносмилането и съответно, до продължителен запек.
2. Месо и млечни продукти
Доста често употребата на голямо количество месо води до запек. Тази храна е богата на аминокиселини и незаменими микроелементи, но е много тежка за храносмилане.
Освен прекомерното ядене на месо създава колосално натоварване на ензимната система на храносмилателния тракт. Всичко това води до натрупване на недобресмелен продукт в лумена на дебелото черво, и съответно до запек.
3. Захарни изделия
Честото и обилното ядене на различни сладкарски изделия също може да стане причина за запек. Бисквити, торти и други сладки работи съдържат голямо количество мазнини и захар.
И на практика са лишени на практика на фибри и вода. Високото съдържание на въглехидрати и мазнини прави сладкарските изделия трудни за храносмилане.