Проблемът със сухотата на устните напомня за себе си през лятото и зимата. Когато навън е много студено или топло, нежната кожа започва да се лющи. Ако сухотата на устните не е предизвикана от някакво заболяване, лесно се отстранява с козметични средства.

1. Хигиенно червило

Ако проблемът със сухата кожа дава признаци за себе си всяка зима, предварително купете качествено хигиенно червило. Възможно е и да не дари на устните интензивен цвят, но за сметка на това ефективно предпазва от вятър и студ.

Хигиенното червило е добра профилактика за поява на нежната кожа на лющене и микрорани.

В хигиенните червила се съдържат натурални компоненти – восък, витамини и масла. Тези вещества овлажняват и омекотяват устните, възпрепятстват загубата на влага от кожата.

За зимата са подходящи „класически” хигиенни червила. А през лятото може да се използва средство със SPF-филтри, което освен всичко останало предпазва и кожата от ултравиолетови лъчи.

Хигиенното червило може да стане основа за обикновено червило. Тогава не трябва да се безпокоим, че декоративната козметика ще предизвика лющене.

Но преди нанасянето на грим с мокра кърпичка се сваля излишъка от мазен състав. Сега вашето любимо червило ще лежи равно на кожата. Също е възможно да се намерят и пигментиращи червила, но обикновено са със светли нюанси.

2. Използвайте балсами за заздравяване на микропукнатини на кожата

Балсамът за устни се различава от хигиенното червило не само по формата и текстурата, но също и по състава. Правилният балсам е по-наситен по съдържание на полезни вещества. А това означава не само овлажнява устните, но също бързо излекува микропукнатините, премахва лющенето.

Сухата кожа на устните през зимата често се напуква, създават се неудобства? Погрижете се за такива случаи винаги да има ефективен балсам. В списъка с компонентите на ефективното средство за устни трябва да има: натурален восък, витамин А и Е, пантенол, растителни екстракти, базови и етерични масла.

Подходящи и доста ефективни са балсамите за устни, които и сами може да си приготвим.

Необходими са следните компоненти – 25 грама пчелен восък, 30 мл бадемово масло, по 15 грама масло от какао и кокос, 15 мл течен витамин Е, 2-3 капки етерично масло от чаено дърво.

Восъкът и твърдите масла се разтопяват на водна баня. В състава се въвеждат останалите компоненти, разбъркват се добре и се свалят от огъня.

3. Натурални масла за омекотяване на сухата кожа

Натуралните базови масла са отлична алтернатива на хигиенните червила, домашните и купешките балсами.

Сухата кожа след обработка с масло остава мека. Натуралният продукт помага за буквално за няколко минути за отстраняване, дори и на силно лющене.

4. Обработвайте кожата на устните с гел алое за овлажняване

Не само базовите масла помагат за ефективно овлажняване и омекотяване на кожата. Със същата цел активно използвайте гел алое. Растението успокоява увредената кожа, помага за справяне с лющенето, способства за по-бързо заздравяване на микрорани и напукани устни. Алоето бързо се абсорбира, не оставя на кожата усещане за лепкавост. Използването му е много приятно.

Най-лесният начин и да използваме гел с алое, но при покупка трябва да се уверим какво е количеството в проценти на натуралния растителен екстракт от алое. Отлично е, ако натуралният гел е не по-малко от 80%.