Раждането по план е само след месец, но лягате да спите по сред нощ и продължавате с ремонта в стаята на детето? Макар и по време на бременност това да не е забранено, има периоди, в които трябва да се въздържаме от обичайните действия.

Затова преди да отпразнуваме завършването на бременността и бързото преминаване в статус на майка, трябва да прочетем тази статия.

Трябва да си отспим

Често в последните месеци майката осъзнава, че много скоро ще ѝ се наложи да съществува по график, в който няма място за пълноценен сън. И още в началото на майчинството започва да забравя за нормален режим, яде, спи и бодърства, когато си поиска.

Много бъдещи майки изпадат в крайности – бодърстват по нощите и спят през деня или спят, колкото се може по-малко, за да могат да си свършат всичко преди раждането.

Вторият случай често се отнася за майки, които се стараят да продължат да работят плътно, докато раждането започне и се наложи да се отправят към родилния дом.

Защо не трябва да се прави така?

Неспазването на режим, дори ако бъдещата майка спи, колкото трябва, но не навреме, предизвиква изтощение на организма. Въпреки разпространеното мнение, нервната система се стресира при изменение на режима на сън.

Междинните хранения вместо пълноценно ядене също не са от полза.

За излишното напрежение и постоянната ангажираност няма нужда да се споменава, тъй като е вредно и извън бременността.

В крайна сметка, майката с последствията от нарушения режим на сън и хранене, се загуби всичките си сили още в първия период на раждане, в контракциите. А за напъвания няма да има ресурси, а това е доста опасна ситуация.

За да премине срещата с дългоочакваното дете радостно, няколко седмици преди термина трябва бъдещата майка да си оправи режима на хранене и сън.

Трябва да се спи не по-малко от 8 часа, като през нощта храненето трябва да бъде здравословно, пълноценно и разнообразно, редно е да е в едни и същи часове.

А също е важно да се води не диванен, а сдържано активен начин на живот и не трябва да се забравя за ежедневните разходки на чист въздух.

Да се яде вредно сега, тъй като след това вече няма да е добре

След прочитане на списъка със забранените за кърмещи храни на много бъдещи майки им се иска веднага да изядат всичко, от което след това дълги месеци са се въздържали. Ако у вас възникне същото желание, то имаме 2 новини – една добра и една лоша.

  • Лошата – бременността не е време за преяждане, дори когато върви към края си. Да се яде за двама през целия срок на бременността не е необходимо и дори и вредно, за втория храненик не са нужни обеми храна като за възрастен. Прекаляването със сладко, пържено, пикантно и мазно в късните срокове на бременността може да доведе до проблеми със стомаха, панкреаса, черният дроб, бъбреците. Не си струва да се експериментира.
  • Добрата новина – кърмещите майки изобщо нямат нужда от строги диети. Храненето трябва да се ограничава в разумни предели, а това означава, че вредните и алергенни храни могат да се ядат, но в по-ограничени количества.