Криотерапия е общо название на козметичните процедури, насочени към „лечение” на кожата със студ.

И това не е само протриване на лицето с кубчета лед преди нанасяне на крем. Има доста по-напреднали апаратни технологии, достъпни в козметичните салони.

Въздействието на ниските температури се смята за много полезно за красива и здрава кожа.

Какви козметични процедури са полезни за лице

1.Криомасаж – anti-age грижа, лечение на акне

Повечето от нас знаят колко е полезен масажът на лицето за еластична и гладка кожа. Но ако процедурата се съчетае с ниски температури, ефектът ще бъде доста по-добре изразен.

Криомасажът активно се използва в anti-age, в комплексната програма за лечение на акне като допълнение към сеанси химически пилинг и апаратно почистване.

Серията процедури помага за оформяне на овала на лицето, да се изравнява оттенъка на кожата и да я тонизират, да облекчат отоците, да отложат появата на ранни бръчки.

Криомасажът не е агресивна процедура, но да се извърши само от козметик, който използва апликатор, предварително обработен с течен азот.

Процедурата не продължава дълго, не повече от 5 минути, не предизвиква болезнени усещания – само леко мравучкане като от прекарване по лицето на ледени кубчета.

Козметикът обработва с апликатор кожата по цялото лице или само на отделни участъци.

2.Криоелектрофореза – „стягане” на овала на лицето

Криоелектрофореза, още леден лифтинг, криолифтинг – процедура, при която в дълбоките слоеве на кожата се въвеждат различни серуми. Но не се използват никакви спринцовки с игли, а това означава, че няма болезнени усещания.

Активните вещества от използвания препарат стигат кожните клетки посредством променлив ток с ниска честота. А лечебната козметика е в замръзнало състояние, което до голяма степен осигурява положителния резултат.

Козметикът използва специален апарат с 2 електрода. С тях се обработват лицето и шията. Всичко зависи от това какви проблемни участъци са установени по време на консултацията със специалист.

Криоелектрофореза всъщност обединява 2 ефективни процедури – криомасаж и класическа електрофореза.

Помага за активизиране на метаболитните процеси в тъканите и нормализира функцията на мастните жлези, повишава тонуса на кожата и осигурява техния лифтинг.

Времето за въздействие, силата на тока и състава на активния себум се подбират въз основа на състоянието на кожата и целите, с които се извършва разкрасителната процедура.

Криоелектрофорезата често включва anti-age грижа, когато е необходимо да се стегне овала на лицето, да се направят по-малко забележими вече появили се бръчки.

Процедурата е ефективна при лечение на акне при мазна кожа, като често се допълва от други козметични процедури – почистване, пилинги, масажи.

3.Криопилинг – активно почистване на кожата

Смята се за една от най-щадящите процедури за ефективно почистване на кожата. И това не е само премахване на ороговелите клетки и замърсявания.

Осигурява и пълноценна грижа за лицето, която помага за справяне с малки белези, за изравняване на релефа, за стимулиране на активния синтез на колаген и еластин от клетките.

Процедурата също е показна при мазна кожа с акне и разширени пори.

По принцип на действие криопилингът е сходен с методиките на класическия химически пилинг. На кожата се въздейства не с активни препарати, а с хладилни агенти – течен азот, леден вода, сух лед.

За най-ефективно се смята използването на течен азот. Горният слой на кожата  при въздействие на екстремни температури буквално се набръчква, вследствие на което се отделят мъртвите клетки.

Температурата на хладилния агент и по време на неговия контакт с кожата се определя от козметика.

Хладилният агент действа само на повърхността на кожата, като не засяга средните и дълбоките слоеве на кожата и раздразненията след процедурата минават бързо.

4.Криодермабразио – отстраняване на белези

За справяне със следите от акне и с белези помагат само козметични процедури. Това обикновено са апаратни методики, които предполагат активно почистване и шлифоване на кожата.

Една от ефективните процедури е криодермабразио, която с въздействие със студ на лицето активизира образуването на еластин, което позволява след няколко процедури да се постигне относително гладка кожа.

Криодермабразиото също включва в anti-age грижа за лицето за профилактика и изравняване на бръчки, за лечение на купероза.