Какви са причините за преждевременно раждане? За основни се смятат хронични заболявания на бъдещата майка както хронични, така и инфекции по време на бременност.
Споменават се и травми, нездравословен начин на живот, генетични патологии. А всички останали обикновено остават неизвестни. И лекарите вдигат ръце: здрава майка, няма проблеми при детето, а раждането преждевременно. Каква е причината?
Изследователи от различни държави отдавна търсят отговор на този въпрос. И в резултат на различни тестове се оказва, че храненето също влияе на срока на раждането.
Днес учените изясняват 3 хранителни фактора, които трябва да отчитат бъдещите майки от момента на зачеването и още по-добре, преди него.
Какво да ядем и какво НЕ, за да е раждането на термина
Омега-3 от самото зачеване
Датски лекари се заемат с изследването на въпроса как съставът на кръвта на бъдещата майка влияе на срока на раждането.
Експериментално наблюдение на бременни и вече настоящи майки показва, че колкото по-ниски са нивата на омега-3 в организма, толкова по-високи са рисковете от преждевременно раждане.
В изследването участвали почти 100 000 майки, чиито бебета се появяват значително по-рано от термина.
В кръвните изследвания била поставена диагноза понижени нива незаменими мастни киселини. При недостиг на полиненаситени мастни киселини рискът от преждевременно родоразрешение нараства с 10 пъти, и днес това е научно доказан факт. Какво да правим?
Още когато се планира зачеване, трябва да се увеличи количеството храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, за да се попълни възможният недостиг на микроелементи и полезни хранителни вещества.
Омега-3 обикновено влиза в състава на специализираните витаминни комплекси. Но по-добре да си набавяме тази мастна киселина от храната.
И съвсем не е задължително да ядем много мазна риба, макар и традиционната препоръка да скумрия, сьомга.
Омега-3 се съдържа и в лененото семе, тиквените семки, орехи, авокадо, зелени листни зеленчуци – салати, спанак.
Особено важна е препоръката за мастните киселини за жени, които влизат в групата на преждевременно раждащите по различни симптоми и здравословно състояние.
Яйца в храненето на бъдещата майка
До неотдавна яйцата бяха критикувани като източник на холестерол, а днес вече е известно, че холестеролът може да бъде „добър” и „лош”, и яйцата нямат отношение към това.
За бременните, според доклад на известен диетолог, яйцата са просто необходими. И причините за това твърдение са няколко.
- Яйца – източник на пълноценни белтъчини, необходими за всички бъдещи майки за „изграждане” на тялото на бебето.
- В тях се съдържат много ценни за майката и детето витамини от група В – В12 и витамин Д, на които е богат жълтъкът.
- Яйцата помагат за повишаване на нивата на фолатите, а те са нужни за формиране на пълноценна и функционираща плацента. Затова трябва да се похапват редовно, на практика от зачеването.
Нездравословно хранене – риск от преждевременно раждане
Британско медицинско списание официално съобщава за резултатите от изследвания на Международна група учени.
В Швеция, Норвегия и Исландия не се ядат много дюнери и пържени картофи, но въпреки това преждевременните раждения не са рядко явление.
Учените анализирали хранителните навици на жени от тези държави, чиято бременност завършила с преждевременно раждане. Оказва се, че трябва не само да се ограничават полуфабрикати, консерви, газирано и излишък от захарни изделия.
Необходимо е действително да се следват принципите на здравословното и разнообразното хранене, за да започне раждането в срок, а не по-рано.
Традиционният хранителен режим на майките, чиято бременност е завършила неочаквано рано, е бил като цяло здравословен. Но преобладавали храните, богати на въглехидрати.
Жените, които похапвали много пържени картофи, макарони, пасти, ориз, мляко и млечни продукти, раждали по-рано от термина. А това е много подобно на традиционното хранене на нас българите, не е ли така?
Не е достатъчно обаче да спрем нездравословната храна. Изследователи твърдят, че храненето на бъдещите майки трябва да е разнообразно и трябва да се допълва с източници на фибри.