Ако при преглед и назначени изследвания по повод оплаквания за изменение в килограмите, жажда и слабост, се постави диагноза „захарен диабет”, трябва да бъдем готови за сериозни промени в начина на живот.

В лечението на това заболяване съществена е ролята на контрол на храненето и изменения в начина на живот. Част от пациентите трябва постоянно да приемат лекарства, които понижават нивата на глюкоза в плазмата, а за някои е показна и инсулинотерапия.

Сред пациентите, след като научат за диагнозата, възникват множество въпроси, отговорите на които трябва да се узнаят от специалист.

Захарен диабет – какво е това?

Това е специфична патология, която възниква в случаите, когато нивата на глюкоза в плазмата са твърде високи. Тялото преобразува храната в енергия. Тази енергия във вид на глюкоза циркулира в кръвта, постъпвайки в клетките.

Хормонът инсулин се образува от панкреаса, помага на клетките да извлекат глюкоза, която им е необходима, от кръвта. Но понякога тялото не образува достатъчно количество инсулин.

Когато не е достатъчно, глюкозата, попадайки в кръвта не се усвоява от клетките, което може да доведе до хронично повишаване на нейните нива.

Ако диагноза „захарен диабет” бъде поставена, задължително трябва да зададем на своя лекар следните въпроси, за да се убедим, че се прави всичко възможно за запазване на здравето на фона на тази опасна болест.

Необходимо ли е да се пият лекарства?

Днес съществуват няколко лекарства, достъпни за пациенти, страдащи от диабет, които могат да помогнат за контролиране нивата на кръвна захар.

Метморфинът е разпространено перорално лекарство, с което започва лечението на много пациенти с диабет тип 2. Тези с тип 1 са най-често на инжекционен инсулин.

Съществуват също нови технологии, устройства за непрекъснат контрол на захарта и инсулинови помпи, които могат да се използват в зависимост от типа и стадия на заболяването.

В началния стадий далеч не на всички диабетици са необходими лекарства. Лекарят показва как се използва глюкомер за проверка на кръвната захар по няколко пъти дневно. Освен това на пациента се провежда своеобразно училище за диабетици, където се придобиват реални навици:

  • Как се поставят инжекции инсулин;
  • Как се проверява кръвната захар, кетони;
  • Подбор на основни диетични храни;

Контролът над показателите и храненето, а в някои случаи и на лекарствата помагат за нормализиране на състоянието и за водене на напълно нормален начин на живот.

Какви промени в храненето са необходими?

Доколкото диабетът се отнася към метаболитните патологии, свързани с храненето, внасянето на някои изменения в диетата и физическата активност могат да бъдат ключов момент в изменението на начина на живот.

Храненето при диабет трябва да се промени съществено, като неговата роля за хора с диабет тип 2, е по-значима. Пациентите с 2-та типа диабет трябва да направят съществени промени в храненето, тъй като то влияе на дозите и на лекарствата инсулин.

Как се развива болестта?

Диабетът прогресира с течение на времето. При хората, които продължително страдат от това заболяване възниква необходимост от прием на лекарства за понижаване на кръвната захар. А често впоследствие се стига до необходимост от инжекции инсулин. Причината е, че тялото губи способност да синтезира инсулин.

Много пациенти знаят за препаратите, но не са наясно, че трябва да ги приемат през целия си живот.