Повечето заболявания на устната кухина са предизвикани от бактерии. Възпалението на венците често е предизвикано от нормалната микрофлора на устната кухина, която се отнася към класа на условно-патогенната.

Многобройни изследвания доказват неблагоприятното влияние на възпалението на венците върху състоянието на вътрешните органи и дори го определят като източник на инфекция.

Но изследователи от Университета на Хелзинки – Финландия, успяха да докажат, че бактериите, предизвикващи възпаление на венците, могат да станат причина за безплодие.

Възпаление на венците – общи данни

Възпалителните заболявания на венците са събирателен термин, обединяващ заболяванията, различни по причини, симптоми и, разбира се, по последствията. При преглед зъболекар може да постави диагноза за множество форми и видове възпаления на венците:

  • Гингивит – остър, хроничен, катарален, локализиран, хипертрофичен;
  • Парадонтит – остър, генерализиран, локализиран, атипичен;

Както показва практиката, възпалението на венците е проблем, който увеличава риска от сериозни усложнения. Симптомите на възпалението често остават незабелязани и на преглед при зъболекар отиват пациенти с вече сформирани усложнения, които ще изискват сложно и продължително лечение.

Зъболекарите напомнят, че възпалението на венците е източник на инфекция за целия организъм. За последните няколко десетки години бе доказана връзка между възпаление на венците и различни заболявания на вътрешните органи.

Така е била демонстрирана ролята на бактериите, предизвикващи възпаление на венците, във формирането на:

  • простатит и увеличаване на риска от развитие на аденом на простатата;
  • заболяване на сърцето, кръвоносните съдове, дихателните органи;

Истински фурор направи изявлението, че 34% от случаите на преждевременно раждане се дължат именно на заболявания на венците и разпространение из целия организъм на бактерии, предизвикващи възпаление на венците и кариес.

Работата на учените, насочена към изучаване на бактерии на устната кухина, даде нови резултати – установила се връзка с формирането на безплодие.

Опасни бактерии

В университета Хелзинки група учени провежда изследване с цел установяване и доказване на връзката на заболявания на устната кухина – възпаление на венците и безплодие при жени във фертилна възраст.

Всички предходни изследвания, които са на разположение на зъболекари, доказват, че бактериите, предизвикващи възпаление на венците, представляват заплаха за общото здраве. Но данни за връзка с безплодието все пак липсвали.

Това е поредното доказателство, че всички жени във фертилна възраст трябва редовно да посещават зъболекар, да се прави редовна оценка на състоянието на венците. При откриване на заболяване то трябва да се лекува своевременно.

Данни от изследването

В изследването взели участие повече от 250 жени, средната възраст на които съставлявала 29.2 години – от 19 до 42 години. Всички са били обединени от едно – желание да станат майки. В началото на експеримента било проведени стоматологични и гинекологични прегледи:

  • изучаване на състава и свойствата на слюнката, определяне на микробния пейзаж на устната кухина;
  • анализ на серумните антитела против основните възбудители на заболявания на устната кухина;
  • изучаване на вагиналната микрофлора с цел изключване на бактериална вагиноза;

Наблюдението на жените продължило повече от година, през които били направени всички опити за забременяване. Анализът на данните показал, че диагнозата безплодие се поставяла по-често на жени, в слюнката на които се установявали определени бактерии по венците. Дори били изведени конкретни цифри на рисковете:

  • при високи концентрации рисковете от безплодие били 3 пъти по-високи, отколкото при жени със здрави венци;
  • рисковете се увеличавали с 4 пъти при клинични признаци на пародонтит, и висока концентрация на опасни бактерии;