Диабетът става все по-често срещан

Откриването на нови случаи на диабет тип 2 при деца и тийнейджъри през последното десетилетие се увеличава с приблизително 5% годишно. При отчитане на нарастване на случаите на тази болест сред възрастните, родителите си задават въпроса какви фактори влияят на неговото развитие сред деца и млади хора. Оказва се, те са идентични, това са проблеми с храненето, развитие на затлъстяване, заседнал начин на живот и недостиг на физическа активност. Важно е да се знае как да защитим детето от развитие на диабет, особено на фона на съществуваща неблагоприятна наследственост.

Диабет тип 2 – откъде идва нарастване на заболеваемостта?

До 1980-та година диабет тип 2 сред деца и тийнейджъри е изключително рядко явление. Смятали са го за болест на възрастни хора със затлъстяване, нарушения на метаболизма и съпътстващи заболявания.

За съжаление, днес диабет тип 2 при деца в тийнейджърска или дори младша училищна възраст престава да бъде рядкост. Броят случаи на патологията рязко нараства, тъй като начинът на живота на децата става по-заседнал. Малчуганите все по-често се хранят с преработени храни с много захар, полуфабрикати от магазина. Комбинацията от тези фактори с ниска физическа активност, продължително стоене пред екраните на компютъра и смартфони, е причина за повишен риск от диабет сред младежите.

Риск от затлъстяване и наследственост в генеза на патологията

Липсата на внимание от родителите към храненето на децата и ниското ниво на физическа активност увеличава риска от затлъстяване. Това е най-мощният рисков фактор за развитие на диабет тип 2 в детска, тийнейджърска и юношеска възраст. В няколко мащабни изследвания, проведени в САЩ, се установява, че детското затлъстяване, което не се пребори в тийнейджърска възраст, може да увеличи риска от диабет при възрастни от 4 до 28 пъти. Затова не е изненадващо, че глобалното нарастване разпространението на детски диабет тип 2 съвпада с активно нарастване на случаите на наднормено тегло при децата.

Симптоми на патологията при детето

Често за родителите е трудно да проследят симптомите на диабет тип 2 при дете, особено ако това са деца до 10 години. При тях е възможно да са едва различими, а понякога изобщо няма никакви симптоми. Но ако детето се оплаква от постоянна жажда, ходи до тоалетна по-често, възниква нощна енуреза и необяснима сваля килограми, това може да е признак на диабет тип 2. Още един симптом на диабет при диабет – това е пигментация на шията и подмишниците, което е признак на инсулинова резистентност. Резистентност към инсулин – това е състояние, при което организмът не може правилно да реагира на синтеза на инсулин.

Други възможни симптоми на диабет тип 2 включват ранно полово съзряване, особено при девойки. Също детето страда от рецидивиращи стафилококови инфекции на кожата. При момиченцата са възможни вагинални гъбични инфекции. Разбира се, в зависимост от възрастта на детето за родителите не е лесно да определят всички симптоми.

Тийнейджъри и диабет – проблемът е още по-остър

Родителите на тийнейджъри, дори без да забелязват подозрителните симптоми, невинаги могат да мислят за диабет тип 2. Те могат да приемат проявленията за особености на половото съзряване. Възможно е да приемат проявленията за особеност на пубертета. Освен това, дори за родителите, които знаят за риска от диабет, е трудно да се борят с такива фактори като бързо хранене и висока цена на някои пресни продукти.