Липсата на болка затруднява работата на лекарите.

Какво може да болест, а да не се разпознава официално

1.Хиперестезия

Това е повишена чувствителност към дразнители. Симптомът може да засяга както отделни сетивни органи, слухова, тактилна чувствителност, така и всичко едновременно.

Интензивността на хиперестезията също може да е различна. През 1979 г. е предложен вместо терминът „хиперестезия” да се използва концепцията за алодиния – болка, предизвикана от стимул, който обикновено не предизвиква болка.

Симптомът в една или друга форма се проявява при хора, които страдат от недостиг на витамин В12, синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Признак е на увреждане на мозъка и прекомерна стимулация на нервната система.

На някои този симптом не само не им пречи, а напротив, помага. Швейцарски учени в рамките на 3 месеца наблюдавали 36 души с повишена вкусова чувствителност, на които се открива ново хранително разстройство – синдром на дегустатора.

За първи път този синдром се установява при двама мъже след инсулт. След оздравяването те започват да харесват по-изискана храна. От инсулта се развива хиперестезия, която се характеризира с промяна на вкусовите пристрастия. Един от мъжете впоследствие става професионален дегустатор.

2.Терманестезия

Състоянието е сходно с хиперестезия. Това е нарушение или загуба на чувствителност. Човек с тази особеност може с часове да ходи по сняг или да си прилепи крака към ютия – болка няма да има. Разбира се, от това излагане, ще възникнат измръзвания или изгаряне.

Температурната нечувствителност се развива при травми на гръбначния стълб, множествена склероза, увреждане на гръбначния мозък.

Най-яркият пример е пациенти със сирингомиелия – заболяване, при което в гръбначния мозък се образуват кухини. Травмите и многобройни изгаряния с различна степен на тежест са техни постоянни спътници. Дори след операция термочувствителността невинаги успява да се върне.

3.Халюцинации

При психично здравите хора такива също има. При синдрома на Шел-Боне пациентите изпитват силни зрителни халюцинации, но тяхното съзнание не е нарушено.

Достатъчно редкият синдром обикновено се комбинира с пълна или частична загуба на зрение, заради нарушение, свързано с напредване на възрастта, глаукома.

Няма еднозначен метод на лечение на такива видения, но състоянието на много пациенти се е подобрявало, когато те разбирали, че са психически здрави. Това е отбелязано в книгата „Тайните на мозъка”.

4.Синдром на Алиса в страната на чудесата

Синдромът или още микропсия може да съпровожда онкологични заболявания на мозъка, болести на очите или психически заболявания.

Основният симптом са околните предмети, които изглеждат по-малки, отколкото са всъщност. Пристъпите са временни и са с различна продължителност.

Смята се, че Луис Карол, авторът на приказката, страдал от силна мигрена, аурата на което е възможно да се е съпровождала с микропсия. Той просто въвежда своите симптоми в повествованието.

5.Безстрашие

Представете си, че не изпитвате страх вече. Не се боите от паяци, от змии, от високо или от началника. Сякаш това са само предимства, но в тази суперспособност има малко хубави неща. Страхът е защитен механизъм и спасява животи.

Болестта на Урбах-Вите е рядко генетично заболяване, заради което се разрушава амигдалата в мозъка, отговаряща за възникване на чувство на страх.

От момента на откритието през 1929 г. са известни по-малко от 300 случаи.

Един от последните регистрирани е на 44-годишна американка, която става жертва на грабеж. Престъплението обаче ѝ се струва игра, и дори не повикала полиция. Тя хваща с голи ръце отровни змии, и това също изглежда за нея съвсем нормално.

В резултат на болестта тя има черни линии в мозъка, там, където трябваше да е амигдалата.

Изследователите установяват, че американката не умее да разпознава страха в лицето на други хора, а дразнители като паяци, змии, филми на ужасите и домове с призраци изобщо не я плашат.

Учени от Айова откриват, че при болестта на Урбах-Вите в мозъка по неизвестна причина се натрупва калций, който по-късно разрушава тъканите на амигдалата.

Освен безстрашие тези хора изпитват неврологични и дерматологични симптоми, сред тях са пресипване на гласа, увреждане на кожата, папули, белези. Не са лишени от съмнения, затова от тях супергерой едва ли ще излезе.