Не можете да се справите с пъпките и мазния блясък? Навярно правите нещо не както трябва. Ние ще ви подскажем топ 5 грешки в грижата за проблемната кожа. Ето кое най-вероятно правите неправилно.

1. Миене на сапун

Тъй като сапунът подсушава кожата, много от нас го смятат за панацея срещу обилното отделяне на кожен себум. Сапунът действително изсушава кожата и премахва мазния блясък, но и нарушава естествения баланс на кожата, което предизвиква отделянето на още по-големи количества подкожен себум.

В резултат проблемът с мазния блясък на лицето още повече се задълбочава, и пъпките се увеличават.

2. Нанасяне на обилен слой грим

За да замаскират досадните пъпчици много жени, а също и млади момичета започват обилно да ги мажат с фон дьо тен. Проблемът не се решава нито външно, нито вътрешно.

Пъпките под дебел слой фон дьо тен още повече се възпаляват и разнасят по лицето.

За да можете възможно най-бързо да премахнете пъпките, е необходимо да се откажете максимално от маскиращите средства и да започнете лечение под лекарски контрол. Помнете, че гримът е необходимо внимателно да се измива.

3. Неподходяща козметика

За мазна кожа е необходимо използването на средства, предназначени точно за този тип кожа. Използването на козметични продукти за суха кожа само ще задълбочи проблема и може да предизвика появата на още пъпки.

На състоянието на кожата неблагоприятно се отразява и използването на ексфолианти. Неправилно е да се смята, че постоянното почистване на лицето ще спомогне за справяне с проблема, за тази цел е необходимо възстановяване на естествения му баланс.

4. Изцеждане на пъпки

Стимулира появата им отново. Гноят, който излиза от пъпката попада върху здравите участъци на кожата и ги заразява. Освен това след изцеждане на пъпките се образува открита рана, в която с лекота могат да проникнат микроби и различни бактерии.

5. Лечение само на външните признаци

Акнето – това е преди всичко вътрешен проблем, а не външен. За да се избавите напълно от досадните пъпки трябва да лекувате организма от заболявания.

Младежките се появяват най-често заради неправилно хранене, проблеми в интимната сфера, язва на стомаха, гастрит, заболявания на щитовидната жлеза и т.н.

За установяване на точната диагноза е необходимо назначаването на пълни медицински изследвания, както и консултация с гастроентеролог, ендокринолог и диетолог, който в съответствие с получените данни от изследванията и вземане на мнението на останалите специалисти да изготви подходящия лечебен хранителен режим за вас.

Проблемната кожа е характерна за периода на тийнейджърската и юношеската възраст и почти всяко момиче и момче на тази възраст се е сблъсквало с този проблем и обикновено не е признак на какъвто да е било здравословен проблем, а се дължи на бушуващите хормони и се разрешава от само себе си след няколко години.

При някои обаче проблемът с кожата се задълбочава до толкова, че се стига до обезобразяване на лицето, тъй като понякога пъпките сърбят, в резултат на което се чоплят и е много вероятно оставането на белези.

Днес на пазара има редица козметични продукти, които спомагат за справянето с този проблем, и отново на преден план излиза правилното хранене, което спомага до голяма степен за разрешаване на проблема с мазната кожа на лицето.