Диетолозите не се уморяват да повторят колко е важно човешкият организъм да получава всички необходими за неговата нормалната жизнена дейност вещества:
• белтъчини, мазнини и въглехидрати;
• минерални соли и др.;
Нарушенията на баланса на тези вещества негативно се отразяват на функцията на вътрешните органи, затова е толкова важно да следим храненето да балансирано и рационално.
Принос за този важен аспект могат да имат определени храни, които не само може, но и трябва да се ядат всеки ден.
1. Ежедневното хранене трябва да включва белтъчини
Белтъчините са необходими на нашия организъм за мускулна тъкан, кости на скелета и сухожилия, а идеален негов доставчик е месото.
Веднъж на ден трябва да радваме своя организъм с този важен нутриент като похапваме поне ястие от немазно месо – говеждо, агнешко, постно свинско и др.
2 пъти седмично можем да го заменим с риба или яйца и веднъж седмично да добавяме към храненето субпродукти.
Причината е, че са много богати на важни микроелементи за сърцето, а също и на витамин В12, който участва в кръвотворния процес и във функцията на нервната система.
Какви храни са богати още на белтъчини?
Разбира се, млечните.
Изварата е много полезна храна, особено за тези над 40 години.
Помага за попълване на дефицита на калций, намалява риска от развитие на остеопороза.
Много полезни са сирената, млечните напитки.
От храните с растителен произход, богати на белтъчини, са бобовите.
Съдържат груби растителни влакна, подобряващи храносмилането, и антоциани, активизиращи мозъчната функция.
2. Ядки – храни, които трябва да присъстват на трапезата всеки ден
За ползата от ядките е казано немалко, и не трябва да се разграничава някакъв определен вид.
Всички те съдържат ценни хранителни вещества, които оказват положително въздействие на организма.
Следва редовно да се похапват.
Особено полезни са като междинно хранене.
Ядките са особено полезни за хората, които се занимават с умствен труд, тъй като много добре подхранват мозъка.
3. Кисело мляко за вечеря – и така всеки ден
Днес кофичка кисело мляко е част от терапията в инфекциозни и терапевтични отделения, където се лекуват заболявания на стомашно-чревния тракт.
Една кофичка кисело мляко е като лекарство срещу нарушен баланс на чревната микрофлора.
Кисело мляко преди сън се отразява благоприятно на нервната система и на метаболизма.
Полученият от млякото калций се усвоява добре както и полезни лактобактерии.
Последните стимулират кръвните клетки, които се борят с инфекциите, подпомагат организма да образува по-интензивно интерферон, който е част от имунитета.
4. Плодове и зеленчуци
Пресни плодове може и трябва да се ядат всеки ден, но трябва да се има предвид и тяхната сезонност.
Да, днес имаме възможност цяла година да ядем домати и тиквички, ягоди и малини, но ползата от тях е по-скоро съмнителна.
През лятото се набляга на сезонни плодове, листни зеленчуци и краставици, домати, тиквички, а през зимата – цитрусови, ябълки и банани.
5. Зърнени
Зърнените култури – елда, овес, ориз и други богати на сложни въглехидрати храни са основен доставчик на енергия за нашия организъм.
Простите въглехидрати също дават сила на организма, но за кратко.
А сложните се усвояват по-бавно, и за разлика от простите, не повишават нивата на глюкоза в кръвта.
Препоръчително е всеки ден да се ядат зърнени, но трябва да се редуват.