С неприятен дъх се сблъскват много хора.

Понякога противната миризма от устата е предизвикана от определени, нарушения във функциите на организма и в частност на стомашно-чревния тракт. Въпреки това най-често проблемът възниква поради употребата на някои хранителни продукти.

Сред които са:

1. Лук и чесън

Вероятно, никой не се съмнява, че най-големите врагове на лошия дъх са лукът и чесънът. Достатъчно е човек да изяде малко количество от тези храни и неприятната миризма от устата му е осигурена.

В лука и чесъна се съдържат големи количества серни съединения, влизащи в реакция с бактериите на устната кухина, в резултат на което се образуват газове с неприятна миризма.

За съжаление, справянето с миризмата на лук и чесън е почти невъзможно и единственият начин да избегнете този проблем е да се откажете от употребата на тези храни, ако планирате в близко време да се срещате с хора.

2. Алкохолни и енергийни напитки

Почитателите на алкохолните и енергийните напитки изобщо не могат да се похвалят със свеж дъх. И всичко това се дължи на съдържащия се в тях алкохол или кофеин – в енергийните напитки, които способстват за отделянето на течностите от организма.

Обезводняването води до сухота на лигавиците на устата и намаляване отделянето на слюнка, което обуславя появата на неприятен дъх от устата.

В този случай прилагането на води за уста само влошава положението, тъй като в повечето от тях се съдържа спирт и след това използването на тези средства устната кухина става още по-суха. За да неутрализирате лошата миризма от устата след приема на спиртни и енергийни напитки, е необходимо да пиете просто вода.

3. Млечни продукти

Млечните продукти също могат да се превърнат в причина за отвратителна миризма от устата, като например не толкова популярните в България сирена с плесен. Лошият дъх се наблюдава особено често при хора, които страдат от непоносимост към лактоза.

Лошото храносмилане на лактозата води до натрупването на големи количества газове в стомашно-чревния тракт, които могат да се отделят и под формата на оригване.
При избор на млечни продукти за хранене са за предпочитане меките сирена и киселите млека, които съдържат живи бактерии.

4. Бонбони и захарни изделия

Злоупотребата с бонбони , тоест консумацията на прекалено големи количества – това е почти сигурния път към кариеса.

Съдържащата се в сладките изделия захар е ценен хранителен субстрат за бактериите на устната кухина.

Освен това, частици от захарните изделия полепват по зъбите, като по този начин само подпомагат размножаването на бактериите.

Продуктите от жизнената дейност на микроорганизмите в устната кухина са съдържащи сяра газове, които миришат отвратително. В допълнение, бактериите разрушително действат на тъканите на зъбите, способстват за развитие на гнилостни процеси в устата, което само влошава дъха.

За предотвратяване на неприятната миризма на устната кухина след употребата на захарни изделия се препоръчва изплакването или по-добре измиването на зимите, на устната кухина и почистване на езика.

5. Червено месо

Месото е добър източник на белтъчини, въпреки това остатъците от него в устата са способни да предизвикат появата на противна миризма. Следва да се отбележи, че птичето месо не предизвикат лош дъх, разбира се, това съвсем не се отнася за рибата. От няколко метра може да усетите човек, който скоро е консумирал риба.