Вероятно някои от вас са забелязвали, че понякога назначеният от лекар прием на витамини не дава желаният резултат? Дозата е спазена, курсът е завършен, а резултат няма.

Често причина за това е несъвместимост на състава на комплекса вещества или на тяхната несъвместимост с минералите. Това е подобно на несъвместимостта на характерите.

Например двама влюбени започват постепенно да свикват един с друг и изведнъж се разделят. Но това се наблюдава при органичните вещества. Какви са тайните на тяхното съчетаване?

Важно е тези правила за съвместимост да се знаят от всеки лекар, за да се вземат предвид при изписването на витамини и минерали.

Усилване и отслабване на действието

Съвместимост на витамините – това е усилване или отслабване на тяхното действие.

Съвместимост за усилване на техния ефект

1. Ретинол – витамин А, ще се усвоява по-добре, ако с него се употребяват продукти, наситени с витамините С и Е. Усвояването на ретинола намалява при едновременен прием на витамин В12 и К.

2. Витамин В2 „дружи“ със „събратята си“ от неговата група – В6, В9, а също с К. Неговата абсорбция се влошава от аскорбиновата киселина и тиамин.

3. Действието на В6 се усилва при употребата на храни или препарати, съдържащи витамин В2.

4. Отлично си взаимодействат – В12 и В5, а витамин С влошава усвояването на първия.

5. Аскорбиновата киселина /Витамин С/ добре се усвоява с антиоксидантите А и Е, но не дружи с В2 и В12.

6. Витамин Д – ергокалциферол, почти не се усвоява съвместно с токоферола – витамин Е.

7. К навлиза в нашия организъм с помощта на В2, затова пък с А – напротив, не се съчетава.

8. Витамин РР в съчетание с С се усилват едновременно действието си, но учените препоръчват те да се употребяват с мярка по 1 мг и 500 мг съответно, като това са максимално допустимите дози. Дневната препоръчителна доза на приеман витамин С е 60 мг.

9. Витамин Н е единственият, който взаимодейства с групата В, при това с всички нейни представители.

Важно е да се отбележи, че алергичните реакции на В1 подсказват, че е необходимо да се преустанови употребата на храни, добри източници на В12, тъй като последният може само да задълбочи този процес.

Не следва да си предписвате никакви препарати, макар и витамини самостоятелно, без да сте се консултирали с лекар.

Доста често хората в ранната пролет, поради, свързаните с пролетната авитаминоза симптоми като отпадналост и раздразнителност, към не особено безопасната за здравето практика да приемат различни витаминни и минерални комплекси.

Ако ви безпокоят подобни симптоми е по-добре да се обърнете към добър терапевт, диетолог, да си направите изследвания и след това правилно да избере подходящ за вас комплекс от витамини и минерали.

Възможно е диагностика да определи, че на вас са ви нужни някакви други вещества. Поради това не е препоръчително да започвате на своя глава да приемате каквито и да е синтетични витамини и минерали.

Причини за несъвместимост

Защо различните витамини могат да си „пречат“ и да отслабват действието си един на друг?

Причините са няколко:

1. Както и другите химически вещества и те могат да встъпват в реакции един с друг.

2. В нашия организъм витамините присъстват в определени съотношения и групи. Така представителите на група В, например, просто се различават по поредния си номер.