Може би имате идеална кожа, когато дойде периодът на хормоналните промени или пък се подложени на стрес в работата, или пък възникват още някакви други проблеми, то отражението ви в огледалото вероятно не ви радва.

И този проблем се отнася за всяка една жена.

Проблема кожа – това е пример, когато словосъчетанието изобразява идеално същността – пъпки, разширени пори, черни точки, мазен блясък, размазваща се козметика…

Най-малкото не е скучно, утешават себе си девойките, в чийто живот всичко им върви, освен със състоянието на кожата.

Предполагаме, че на света няма нищо по-разочароващо от напразно положените усилия. Затова нека ви припомним кои са най-разпространените грешки, които допускат дамите в борбата за чиста и красива кожа.

Грешка №1 – мислите, че козметикът ще реши всички ваши проблеми

Всякакви средства, най-скъпите, най-коментираните и иновационните.

Всяка грижа – започвайки от всички видове почиствания и завършвайки с всякакви видове масажи, няма да ви избави завинаги от запушените пори и неприятния мазен блясък.

Необходимо е да действате на първо място отвътре – с промяна на храненето, поддържане на физическо и психологическо здраве,със спортуване. Всичко останало са добри, необходими, но дълбоко спомагателни мерки.

Грешка №2 – прекалявате с почистването

Природата не обича крайностите, доказвайки ви го всеки ден и по всякакъв начин – наднормено тегло, слънчеви изгаряния, алергия, прогресиращо късогледство, сколиоза, кариес.

Колкото по-често наказвате мастните си жлези с различни процедури за почистване, толкова по-трудно ще им бъде на тях да изпълняват обичайните си функции.

Грешка №3 – редовно използвате ексфолианти

Обикновено мазната кожа е признак, че на нея присъства възпаление. И механичното въздействие върху тези уязвими зони е абсолютно неоправдано.

Грешка №4 – почиствате кожата само с гел за миене

Някои специалисти препоръчват незабавно да се преустанови миенето с обикновена питейна вода. Причината за това е, че последната изсушава – това е най-лошото за проблемната кожа.

Ако засега не сте готови да забиете челото си в плочките на банята, всеки път що на лицето ви попаднат струи от душа, то тогава се снабдете с тоник, който ефектно завършва етапа на почистването и също така овлажнява кожата и то без никакви последствия.

Грешка №5 – пренебрегвате хигиената

Последователността е основното в грижата за проблемната кожа.

Не трябва да харчите състояние за козметични процедури, ако след това да си лягате няколко седмици върху неизпрана калъфка на възглавницата ви.

Изпирайте всичко, което можете наведнъж – калъфки, чаршафи, гъби за къпане, шалове, шапки, а пък, което е възможно направете за еднократна употреба, останалите неща дезинфекцирайте, перете, гладете.

Приблизително след 6 месеца ще усетите колосален резултат.

Грешка №6 е епична, изстискване на гнойните пъпки

Все пак вече не сте на 13 години, а, както вероятно сте, чували от това време, в резултат изцеждането на гнойния връх на пъпките остават белези.

В такава ситуация, без значение, че не сте в пубертета е необходимо да се консултирате с дерматолог, който да ви предпише съответните медицински препарати, като в началото обикновено се наблюдава влошаване на състоянието и акнето се увеличава, но въпреки това вие не трябва да преустановявате назначената ви терапия, тъй като по този начин вероятността проблемът ви да решен окончателно намалява значително.

И след това най-вероятно ще ви се наложи да инвестирате отново време и пари за решаването на проблема с акнето.