Всеки от нас има страхове, които не му позволяват да се чувства свободен. Продължаващата вече почти 8 години икономическа криза, сякаш няма да свърши никога – ние се боим да не загубим работата си и да останем без пари.

Конфликт с партньора в живота – страшна е само мисълта, че човек завинаги може да остане сам. Получили сте повишение – и какво, ако вашето обкръжение ви смята за високомерен човек? Ето и списъкът с най-големите страхове на съвременния човек:

1. Страх от промени

Според изчисления на психолози, минимум веднъж на 10 години ние преминаваме през криза на идентичността. Казано на по-елементарен език, ние измисляме себе си отново.

Обикновено в този момент се появява и първият демон – страхът от промените, който ни принуждава да забавяме и отлагаме решителните действия.
Какво да правите, ако се боите от промени в живота си?

Спомнете си, че кризите на идентичността редовно се случват с всеки. Това е естествено. Необходимо е да се подкрепяте – да си дадете почивка, да полигавите. Погрижете се за себе си на прага на промени също както бихте се погрижили за свой близък приятел, изпитващ тревога.

2. Страх да казвате истината

Смята се, че човек да лъже не е добре. Някои родители жестоко наказват децата с, затова че лъжат, но пък съвсем спокойно те го правят. Началника, за да обяснят закъснението си на работа, лекарят за получаването на болничния.

Ако се откажем от осъждането, то ще ни стане ясно, че лъжите в много случаи не са грях, а начин да получим желаното или да избегнем неприятното.
Когато лъжем, по някаква причина се боим да кажем за нещо пряко или да помолим за нещо открито.

Ако се държите естествено и реагирате по същия начин на житейските ситуации, то необходимостта от лъжи пропада от само себе си.

3. Страх желанията да не са различни от наложените

Когато се появява усещането, че живеете чужд живот – правите нещо противоестествено за вас или прекалено се дразните – си отделете за себе си час или поне 30 минути. Изключете телефоните.

Седнете и внимателно се загледайте през прозореца в пейзажа навън. „Заземете се“ – почувствайте се в настоящето. Разгледайте, какво е времето, с какви дрехи сте облечени.

4. Страх от самота

Какво още може да ни накара, нас, вече хора на зряла възраст, да се подчиняваме на чужди желания? Четвъртия демон – страхът от самотата. На нас ни се внушава, че ако имаме сложен и егоистичен характер, ние не се харесваме на хората и няма да можем да изградим щастливи отношения.

Това е пълна глупост. В действителност обществото очаква ние да станем удобни за него. Но удобният за околните човек е обикновено неудобен за самия себе си.

И в тази връзка е подходящо да се спомене една мисъл на Уилям Шекспир: „Нашите съмнения ни карат да губим това, което бихме могли да придобием, ако не бяхме изпитваме страх“.

Ако останете самотни, заради факта, че сте станали неудобни, то самотата е временна.

5. „Утре“

Колко пъти сме се канили да започнем нов живот, но сме отлагали тази стъпка за утре? Помнете, подходящото време никога няма да настъпи. Ако ви трябва вълшебна пръчица, то може да сметнете тази статия за такава.