Прекаляването с твърде мазна или сладка храна рано или късно води до възпалителни заболявания на панкреаса. Най-трудно задстомашната жлеза понася газираните напитки, мазните ястия, захарните изделия, кафето и подправките. Не прекалявайте с консумацията на такива храни.

1. Газирани напитки

Желаете ли да се сдобиете с панкреатит и друг заболявания на стомашно-чревния тракт?

Тогава смело се наслаждавайте на газирани напитки. Толкова е изписано по темата за неблагоприятното въздействие на тези напитки върху здравето и въпреки това те продължават да бъдат едни от най-продаваните, особено сред децата и младежите.

Мехурчетата газ нанасят голяма вреда на органите на храносмилането. Раздразват стените на храносмилателния тракт, обуславяйки развитието на гастрит и възпаление на панкреаса.

За най-опасни се смятат сладките безалкохолни газирани напитки, тъй като освен въглероден диоксид, те съдържат подсладители, ароматизатори и консерванти, способстващи за развитието на възпалителни процеси в органите на храносмилателната система.

2. Мазни ястия и сладолед

Бързо приготвените храни, полуфабрикатите и сладоледът – това са храни, съвместяващи „убийствени“ дози прости въглехидрати и мазнини.

Разбира се, ако изяждате по чаша сладолед 1-2 пъти седмично, то нищо няма да ви се случи. Но ако нездравословната храна преобладава в хранителния ви режи, то трудно ще избегнете проблеми.

Преситената с мазнини храна е много вредна за чувствителния панкреас, тъй като принуждава организмът да функционира на границата на своите възможности. Така се раздразва не само задстомашната жлеза, но и черният дроб.

3. Захарни изделия, сладкиши и млечен шоколад

Както е известно, в панкреаса се образува хормонът инсулин. Необходим, за да захранват клетките с глюкоза. Колкото повече такова вещество попада в кръвния поток.

Съответно, ако прекалявате с консумацията на млечни шоколади и захарни изделия. Принципно, при такова натоварване се развива възпалителен процес, но след отзвучаването му, жлезата няма да бъде в състояние да синтезира този хормон в необходимите количества.

4. Кафе

Хората, които обичат да се наслаждават на кофеиновата напитка трябва да бъдат изключително внимателни. Но въпреки това последните изследвания разбиха на пух и прах мита, че пиенето на кафе се отразява изключително неблагоприятно на човешкия организъм.

Точно обратното, то се оказа и полезно за предотвратяване на някои видове рак. Все пак обаче е наложително човек да има усещане за мярка по отношение на тази напитка.

Прекомерната употреба на кафе води до интензивен синтез на храносмилателни ензими, разрушаващи стените на органите, включително и на панкреаса.

5. Пикантни подправки

Панкреасът изобщо „не обича“ пикантните ястия и подправки. Веществата, влизащи в състава на тези храни, силно раздразват лигавицата на жлезата, способствайки за развитието на остри възпалителни процеси.

Риск за панкреаса представляват и паразитните инфекции, сред които:

Аскариди – тези кръгли червеи най-често в сравнение с всички останали засягат задстомашната жлеза. Обикновено те обитават червата на човека, но е възможно и да проникнат в каналите на панкреаса.

Така се нарушава оттичането на панкреасната течност и се развива възпаление на тази жлеза, а в някои случаи дори и абсцес. Понякога панкреатит се предизвиква не от полови зрели хелминти, а от натрупване на техни яйца в каналите.

Кучешка тения – в тялото на човека се формират киста или няколко на брой такива образувания, в които се намират ларвите на паразита. Най-често кисти се образуват в черния дроб.