Една от най-големите телевизионни компании в САЩ наскоро направи оценка на последните иновации в областта на медицината, които са електронни очи за незрящи хора, антибактериални покрития, магнитна каска срещу депресия, дълготрайни контейнери за транспортиране на донорски органи и редица други не по-малко интересни.

1. Антибактериално покритие

Учени от университета на Южна Дакота, САЩ, че боята за стени може да защити нашият организъм от патогенни бактерии.

Разработчиците са идентифицирали молекула, която притежава свойството да унищожава микроорганизмите. Такива молекули могат да бъдат добавени във всяка боя, за да стане тя антибактериална.

Веществото, получило названието "N-Halamine CI TMPM", ще спомагне за справянето с болничните „суперинфекции“, от които само в САЩ годишно умират 88 хиляди пациенти.

Антимикробното вещество съхранява своите свойства в продължение на 1 година. Но стените, покрити с такава боя е задължително да се измиват на всеки 1-2 седмици.

Провеждащият изследването доктор Юйюй Сан към настоящия момент се опитва да договори сътрудничество с компании производители на бои.

2. Дълготрайни контейнери за транспортиране на донорски органи

До сега всички донорски органи бяха транспортирани в специални хладилни камери. Но недостатъкът на този метод е, че ако бели дробове, сърце или черен дроб след 5 часа съхранение в такъв хладилник се увреждат до толкова, че стават негодни за операция.

Такова времево ограничение оказва значителен натиск както за лекаря, така и за пациента, които е необходимо да бъдат в готовност за операция във всеки един момент.

Благодарение на новите контейнери, времевият интервал значително се увеличи и сега е 12 часа. Тяхната особеност се състои в това, че донорският орган се съхранява на топло, а не студено както беше по-рано. Освен това към органа се подава кислород, кръв и необходимите хранителни вещества.

Методиката, получила наименованието "Organ Care System", направи невероятното – сега позволява транспортирането на органи за трансплантация дори от други държави.

Например, миналата година донорско сърце беше транспортирано от Германия и Гърция. Към настоящия момент на европейския пазар се предлага система за трансплантация на сърцето, а още през 2009 година беше разработен аналогичен апарат за транспортиране на белите дробове.

3. Електронни очи

Учени от Масачузетския технологичен институт създадоха микрочип, позволяващ частично да се възстанови зрението на слепите и виждащи слабо хора. Електронните очи не възстановяват зрението напълно, но с негова помощ ще е възможно ориентирането в пространството и разпознаването на лица.

4. Дърво за лечение на счупени кости

Италиански изследователи създадоха иновационна методика за възстановяване на увредени кости с използването на малки късчета дърво.

Учените установили, че определени видове дървета, например американският червен дъб, имат гъбеста структура, която е много близка до костната.

Изследователите планират да използват малки късчета от такава дървесина за стимулиране на естествените процеси на регенерация в човешкия организъм.

5. Електромагнитна каска срещу депресия

Новата разработка – електромагнитният „шлем“ помага на много хора, които са депресирани и на които не им действат антидепресанти. Иновационната електромагнитна разработка е с дългото название "NeuroStar Transcranial Magnetic Stimulation Therapy System".

Принципът на нейната работа се състои във въздействието на импулсите на магнитното поле върху префронталната зона на кората на главния мозък, която направлява настроените на човека.

По време на провеждането на клиничните изследвания при половината пациенти, които ежедневно в продължение на 30-40 минути тествали върху себе си новата система, се наблюдавали значително намаляване на симптомите на депресия.