Публикуваните наскоро данни от изследване на индийски учени в областта на храненето показват кои храни благотворно влияят на протичането и на симптомите на ревматоиден артрит.
Тези храни намаляват концентрацията на възпалителни цитокини – съединения, които се образуват от имунната система.
В резултат се понижава агресивното влияние на окислението, намаляват се болките в ставите. За какви храни става въпрос?
1. Черна боровинка – вкусен и полезен плод против възпаление
Плодовете и зеленчуците, богати на фибри, спомагат за намаляване на възпалителните увреждания и помагат на болните да се справят с проявленията на ревматоиден артрит.
Един от тези продукти е черната боровинка.
Този синкаво-черен плод си заслужи славата на мощно средство за подобряване на зрението.
Но спектърът на неговото положително влияние върху здравето на човека е много по-широк.
Съдържащите се в него флавоноиди, танини, протоантоцианиди притежават антиоксидантни свойства и могат да намалят възпалението.
Черната боровинка може да се яде както в чист вид, така и да се добавя към каши, мюсли, плодови салати, десерти, да се варят сладка.
2. Джинджифил – целебен при заболявания на ставите
Сред храните, които учените представят като най-полезни, е и коренът от джинджифил.
През средните векове този чудодеен корен е струвал много скъпо.
Но и днес се използва не само за подобряване на вкуса и аромата на различни ястия, но и при различни здравословни проблеми.
Най-голяма популярност получава като средство за борба с наднормените килограми, благодарение на свойството да подобрява храносмилането.
А и също и да стимулира метаболизма на мазнините и на холестерола.
Коренът се използва за приготвяне на компреси, всевъзможни разтривки и масажи, а също се използва и като подправка.
3. Джинджифил – подправка с имуномодулиращи свойства
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което собствените имунни клетки лимфоцити започват да атакуват здравите клетки.
Куркумата, която притежава имуномодулиращи свойства и е естествен антибиотик, може да облекчи състоянието на болните.
Съществува мнение, че съдържащите се в куркумата вещества с имуностимулиращо действие са като профилактика на болестта на Алцхаймер.
Това косвено се потвърждава от редките случаи на заболяването в Индия, където куркумата от древността се използва за приготвяне на множество национални ястия.
4. Сушени сини сливи – още един помощник в лечението на ревматоиден артрит
За забавяне на прогресирането и за намаляване на симптоматиката на заболяването помагат и храни, богати на про- и пребиотици.
Първо към тях се отнасят млечните продукти, но не при всички се усвояват добре от организма.
Сушените сини сливи, макар и да не съдържат полезни бактерии, благоприятно влияят на микрофлората на дисталните отдели на дебелото черво.
Като богат източник на растителни влакна – 0.07 грама на 1 грам продукт, оказват меко слабително действие на организма и подобряват чревната моторика.
Освен това в тях се съдържат и голямо количество антиоксиданти, които спомагат за намаляване на възпалението и болката.
5. Растителни масла, които подобряват еластичността на костно-хрущялната тъкан
Растителните масла от древността се използват както за външно, така и за вътрешно приложение при ревматоиден артрит.
Като източник на полиненаситени мастни киселини, те подобряват функцията на опорно-двигателния апарат.
Спомага поддържане на еластичността на ставите, връзките и сухожилията.
Тези подобни на витамини вещества оказват противовъзпалително действие, като подобряват положителната динамика при артрит, артроза и други ставни заболявания.