Обезболяващите препарати са спасителните лекарства, помагащи ни да се избавим от мъчителни болки. Около тези препарати витаят много слухове, които нямат научно потвърждение.

1. Предишната доза обезболяващо не ми помогна, това значи, че съм наркоман

Привикването към препарата или загубата на чувствителност към обезболяващото средство още не означава, че имате наркотична зависимост.

Такава може да се развие и към кафето, когато човек не може и да си представи да се събуди без тази напитка.

Ако вие дълго време сте приемали обезболяващо средство, а след прекратяване на употребата у вас са се развили симптоми на абстиненция, то това още не означава, че вие сте наркоман.

Това е признак, че рязко сте прекратили приема на обезболяващото. В такъв случай трябва да преминете към по-лека схема на отказ от препарата.

2. Ако обезболяващо се приема дълго време, задължително се развива зависимост

Това не е така. Както показват медицинските наблюдения, болшинството от пациентите, приемащи обезболяващи за дълъг период от време, не се сблъскват с проблема със зависимостта.

В този случай най-важното е строго придържане към лекарските препоръки и назначените дози.

Ако пък започнете да приемате препарата по-често, отколкото ви е препоръчано или увеличавате дозата, трябва да обърнете внимание.

Такова поведение е признак на развитие на зависимост. Затова се постарайте да не нарушавате лекарските предписания, и строго се придържайте към предписаната рецепта.

3. По-добре да търпя, отколкото да рискувам да приемам обезболяващи

Не е нужно да търпите болка, тъй като не само ще ви причини страдания, но и ще ви направи по-раздразнителни. Болката е сигнал, че следва да предприемете действия и да потърсите лекарска помощ.

Естествено най-важно да се определи причината за болката, но това не означава, че е нужно да се примирявате с този симптом.

Лекарите призовават пациентите да не се придържат към крайни позиции. Не е нужно да се отказвате от обезболяващи препарати при силни и мъчителни болки.

4. Основната функция на обезболяващото

Действително, това е облекчаване на болката – това е най-важната задача на този вид медикаменти.

Но, когато назначи такива средства на пациента, лекарят не просто заглушава болезнените усещания на пациентите, но и се стреми да възстанови функционалността на човека.

Тоест основната задача не е да не зависи от болката, а да живее, както обикновено, като върши обичайните си задачи.

5. При наличие на сила на воля зависимост от лекарствата не се развива

Зависимостта е явление, което по никакъв начин не зависи от силата на волята. А изцяло се предопределя от физиологията. Самата зависимост представлява хронично заболяване, и някои хора имат предразположеност към нея, а други не.

Ако във вашето семейство има случаи на алкохолизъм или наркотична зависимост, вие трябва с особено внимание да приемате препарати, и то само по лекарско предписание.

Но всъщност такова виждане за зависимостите до голяма степен се опровергава от най-новите проучвания и практически опит.

То почива върху едно проучване за развитие на зависимост от хероин при мишки, състоящо се в следния експеримент – мишката е в клетка и има 2 купички с вода и храна и с вода и с хероин, като разбира се тя предпочита тази с хероина и загива след няколко седмици.

Но съвсем различна е ситуацията, когато се намира в миши рай, в който има много сирене, други мишки, сред които и партньори за размножаване, играчки, тогава тя не развива зависимост.