Преждевременното настъпване на пубертетния период представлява сериозно изпитание за детето, което се оказва за неподготвено за такива радикални промени в живота си.

Кои са най-разпространените причини за настъпване на полова зрялост?

Твърде ранния пубертет представлява доста тежко изпитание както за самото дете, така и за неговите родители. Обикновено основният проблем в тази ситуация е психологическата незрялост на подрастващия.

Но настъпването на ранния пубертет може да се избегне, ако на родителите са най-честите причини за него.

1. Наднормено тегло и затлъстяване при детето

Статистиката показва, че тази причина е една от най-разпространените.

Именно, поради тази причина е важно родителите да следят внимателно индекса на телесната маса на своето дете, особено ако наднорменото тегло има всичко шансове да прогресира в затлъстяване.

Проблемът е, че този синдром предизвиква хормонални изменения, които способстват за преждевременното настъпване на полова зрелост.

2. Въздействие на външни химически агенти

Според учените много пластмасови опаковки и такива съдове за храна съдържат веществото бисфенол А, което предизвиква сериозни изменения на хормоналния фон на детския организъм.

Днес са налични неопровержими доказателства в подкрепа на факта, че поради въздействието на бисфенол А при момичетата настъпва ранен пубертетен период.

Небезопасни, от тази гледна точка, са и фталатите, които се съдържат в козметиката, средства за грижа за косата и дезодорантите. Тези вещества предизвиква ранно развитие на млечните жлези при момичетата.

3. Вредна храна

Резултатите от многобройни изследвания отдавна свидетелстват, че фаст фууда и т.нар. храна боклук – джънк фууд и празните калории водят до затлъстяване при децата.

Поради високото съдържание на животински мазнини в тази храна, в детските организми се повишава синтеза на инсулиноподобния фактор, което непосредствено влияе на началото на пубертетния период.

Най-често това се случва с деца, които наблягат на храни, съдържащи животински мазнини, във възрастта от 3 до 7 години.

4. Хормонални изменения

За преждевременното настъпване на половата зрелост при децата отговаря и съвременното общество като цяло с различните канали за получаване на информация.

Излишъкът от сцени на насилие във филмите и книгите много силно влияе на мозъка, особено на хипофизата.

Това е жлезата, която отговаря за синтеза на гонадотропин – хормон, който стимулира образуването в яйчниците и в тестисите на половите хормони – естроген и тестостерон, предизвикващи настъпването на пубертета.

5. Недостатъчно хранене

днес много деца не си набавят необходимите на техните организми хранителни вещества, тъй като предпочитат да употребяват нездравословна храна, която съдържа много захари и мазнини.

Всичко това води до хормонални нарушения, и следователно до преждевременна полова зрелост.

В този случай водеща е ролята на родителите, които още от ранна възраст да приучат децата си да се хранят и със здравословна храна, макар и това да е доста трудно, тъй като малките са особено капризни, а на тази крехка възраст родителите не е желателно да са прекалено строги към тях, тъй като рискуват да превърнат децата си във възрастни без инициатива и с липса на собствено мнение.

Понятието здравословна храна е доста относително, тъй като напоследък около него циркулират и доста популярни заблуждение.

Намирането на баланс между детските капризи и стимулиране на способностите на детето да отстоява своето мнение от родителите е изключително трудно за последните, но все пак това не е възможно.