До неотдавна нивата на минерала цинк в организма на човека вълнуваше само учени и лекари, като пресмятат колко от ценния микроелемент ни е необходим, за да се чувстваме добре.

Днес цинкът е синоним на думата красота, като се включва в състава на anti-age козметиката, добавка за младост и удължаване на живота, следи се съдържанието му и в хранителните продукти.

Каква е ролята на този микроелемент и каква ще бъде, ако възникне недостиг

Защо ни е нужен цинк

Не е случайно, че цинкът е наричан минерал на красотата. В организма отстъпва само на желязото като най-разпространен минерал. От нивата на цинк в организма зависят много наши ключови функции – здраве на кожата, косата, зъбите и ноктите, без да се говори вече за състоянието на имунната система и за функционирането на либидото.

Цинкът е необходим за синтеза на близо 300 ензима в организма, които участват в биохимични реакции, които са необходими за синтеза на белтъчини, за образуване на хормони и просто, за да се чувстваме по-добре и просто да се поддържаме в добро общо състояние.

За съжаление, много хора страдат от недостиг на този минерал, но не подозират за това. Например, изследване с участие на девойки и жени в детеродна възраст от 14 държави показва, че всяка пета, е с ниско ниво на цинк в организма. По данни на СЗО, приблизително 31% от хората по света страдат от недостиг на цинк.

На мъж в зряла възраст са му необходими по 11 мг цинк на ден, на жена по 8 мг. Ако се планира бременност или е в нейното начало, тогава са необходими по около 12 мг цинк. На децата са им необходими от 2 до 11 мг от минерала, в зависимост от пола и от възрастта.

Признаци на ниски нива на цинк в организма

За недостиг на цинк в организма може да сигнализира общото отслабване на имунитета, чести простудни заболявания, бавно заздравяване на рани и слабо сексуално желание. Недостигът на микроелемента се отразява и на външността на човека. На какво може да се обърне внимание:

1.Обилен косопад

Минералът е необходим за добра клетъчна репликация – създаване на две дъщерни ДНК молекули на основата на родителската молекула, и усвояването на белтъка. Това са две важни условия за растеж на гъсти, блестящи и силни коси.

Ако цинкът не е достатъчно, косата започва да оредява.

2.Ноктите стават чупливи

Белите петна по ноктите се превръщат в един от ключовите признаци на недостиг на цинк в организма. Ноктите също могат да започнат да растат бавно, да се чупят, да се разслояват.

Това е свързано с обстоятелството, че цинкът е необходим за нормален растеж на клетките и тъканите на ноктите, и затова недостигът непременно се отразява на тяхното състояние. Добрата новина е, че ако започнем да приемаме достатъчно цинк с храната, и проблемите с ноктите се разрешават от само себе си.

3.Влошено състояние на устната кухина

Без достатъчно цинк в организма е трудно да постигнем здрави и блестящи зъби. Цинкът е важен елемент, необходим за здравето на устната кухина. По естествен начин се съдържа в слюнката и в емайла на зъбите.

При човек с ниско ниво на цинк в организма може да се наблюдава загуба на блясък на зъбите, промяна на техния цвят, побеляване на езика, възпаление на венците и възникване на язви в устата.

4.Появяват се пъпки по кожата

В научен труд, публикуван наскоро, се установява, че при 54% от хората, страдащи от акне, се наблюдава ниско ниво на цинк в организма. При недостиг на цинк раните бавно заздравяват.

5.Повишава се крехкостта на костите

Когато се говори за здрави кости, най-често се сещаме за калций, необходим за нормалното развитие и за поддържане на оптимална костна маса. Но цинкът има не по-малко значение.

Поддържа клетъчния ръст и развитието на костните структури, а също е необходим за образуването на колаген, без който костите стават крехки и чупливи.

За да си набавяме необходимия цинк е необходимо да консумираме поне по 500 грама червено месо седмично, тъй като минералът е в биодостъпна форма.