Зимата е идеално време за много козметични процедури. По време на студовете е препоръчително да се правят процедури, които изискват възстановителен период, например, средно дълбоки пилинги и почистване. Именно през зимата можем да си позволим повече време у дома и да скрием следите от интервенцията под обемни дрехи.

Кои процедури за разкрасяване можем да си направим точно сега?

1. Пилинг

Минимална слънчева активност – най-доброто време за пилинг. Разбира се, повърхностните почистващи процедури може и трябва да правят цяла година. Например, деликатните пилинги се използват в ежедневната грижа за кожата. Съвсем друг е въпроса със средните по дълбочина пилинги. Това са процедури, които притежават не само повърхностно почистващо действие, но и способни да разрешат много по-сериозни проблеми – пигментни петна, следи от акне, изразени възрастови изменения.

Средно дълбоките пилинги се провеждат на курс – обикновено лекарят, в зависимост от състоянието, назначава от 4 до 6 процедури с интервали. Например, такъв е химическият пилинг с плодови киселини, пилинг за кожата около очите, процедури с ретинол.

След някои агресивни процедури е необходим достатъчно дълъг възстановителен период със специална грижа и задължителна защита на кожата от слънцето. Именно затова срединните пилинги за борба със сериозни проблеми, например, с дълбоки белези или с големи бръчки е препоръчително да се правят през есенно-зимния период. Но това не означава, че през късната есен може кожата да не се предпазва от слънцето след процедурата. Дори по това време на годината задължително условие е използването на слънцезащитни средства с фактор не по-нисък от 30.

2. Лазерна епилация

Лазерната епилация е един от най-агресивните методи за премахване на нежелано окосмяване. Процедурата помага за дълго време да се забрави за бръснене и механични средства за обезкосмяване. Как работи лазерната епилация – под лазерно въздействие се разрушава космената луковица. За пълно обезкосмяване е необходим курс процедури. Тази манипулация може да е доста болезнена, кожата става чувствителна, затова е много важно да се предпази от УВ-лъчите.

Освен това, между процедурите трябва да има определен промеждутък – обикновено около 4 седмици, и преди следващата процедура е необходимо космите да пораснат. Затова за комфортно премахване на излишно окосмяване е по-добре да се направи лазерна епилация през зимата.

3. Лечение на пъпки и акне

Обикновено програмата при акне в средна или лека степен отнема около 3 месеца. Освен специална ежедневна грижа – меко почистване, тонизиране и овлажняване с козметични средства, подбрани специално за проблемна кожа, се въвеждат и препарати.

Обикновено такива препарати съдържат активна форма на витамин А. При тежка степен външните средства не са достатъчно, и лекарите назначават допълнително лечение.

4. Лазерно подмладяване

По време на процедурата по лазерно подмладяване дермата се загрява с лазер. Този процес стимулира синтез на колаген, който отговаря за еластичността и плътността на кожата, подобряват се метаболитните процеси в нея. Процедурата се прави в ранна и в по-късна възраст. В първия случай се изравнява тенът на кожата, заглаждат се бръчките.

5. Масаж на кожата

При студено време кръвообращението се влошава и впоследствие подхранването на кожата. Затова зимата е най-доброто време за апаратни процедури, а също и за ръчен масаж.

Масажът – това е и подмладяваща процедура, която отпуска напрегнатите мускули и води до отслабване на тонуса, и процедурата, която подобрява кръвообращението.